Банкеръ Daily

Общество и политика

Оперират едното от двете деца в "Пирогов"

Асен Меджидиев

В момента едното от двете деца, настанени в "Пирогов след катастрофата със сръбския автобус, се оперира. Това съобщи пред журналисти служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев. Детето е с политравма, с фрактура на таза, с фрактура на бедро, с разкъсвания. Колегите в момента работят, добави министър Меджидиев. Другото дете, което тази сутрин не бе в добро състояние и беше неконтактно, което мен ме притесни, след настаняването в „Пирогов“ - имаме напредък в състоянието му. Детето е овладяно, няма сериозни трайни увреждания, има доста контузии, но здравословното състояние е подобрено, информира министърът. 

Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняем и задържа сръбски гражданин за причиняване на катастрофа по непредпазливост на автомагистрала „Тракия“, при която са пострадали 12 деца, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Гражданинът на Република Сърбия Д.К., на 40 г., е привлечен като обвиняем за това, че на 14.08.2022 г. на автомагистрала „Тракия“, в района на км 217 в землището на общ. Стара Загора, при управляване на моторно превозно средство - автобус „МАН“ със сръбски регистрационен номер, е нарушил правилата за движение по пътищата, а именно чл. 20 от Закона за движение по пътищата - „водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват“. С това по непредпазливост е причинил средни телесни повреди на повече от едно лице, а именно 12 деца на възраст от 6 до 16 години и двама възрастни – престъпление по чл.343, ал.3, б.“а“ вр. чл.342, ал.1 от Наказателния кодекс, се посочва в съобщението.

Веднага след пътнотранспортното произшествие на място Д.К. е бил тестван с техническо средство за употреба на алкохол и наркотични вещества. Уредът е отчел нулеви резултати.

Седем от пострадалите деца при катастрофата на автомагистрала „Тракия“ бяха транспортирани от пет линейки до граничен контролно-пропускателен пункт Калотина.

Ескортът тръгна днес, малко след 14:00 ч., от Университетска многопрофилна болница за активно лечение Стара Загора, като на Траянови врата ескортирането е било поето от патрулни коли на Областната дирекция на МВР в София. Родителите, които са дошли да вземат децата си, пътуват в същата посока, но не са в полицейския ескорт.

Транспортирането на децата е организирано от МВР и Министерството на здравеопазването.

Facebook logo
Бъдете с нас и във