Банкеръ Daily

Общество и политика

Оперативният щаб не подкрепя идеята за масов скрининг на населението

Националният главен здравен експерт доц. д-р Ангел Кунчев се възмути на въпроса за масов скрининг на населението, предложен вчера от Медицинския съвет към правителството.

"В Бургас са изследвани четирима доказано болни -  с по две положителни проби. Бърз тест не показва на двама от тях никакви антитела", каза Кунчев на брифинг на оперативния щаб и попита как да се доверят изцяло на такива тестове. "Къде пише, че трябва да правим масов скрининг? Никъде го няма това", заяви здравният експерт и поясни, че има 5 типа хора, които трябва да се тестват. На първо място са хората със симптоми, а на второ - техните контактни лица. 

"Който иска да прави скрининг, нека да ми посочи къде са тези тестове, как ще организира този скрининг. Защо продължава това да се обсъжда? Ние легализирахме спор, който го няма в света", възмути се ръководителят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

Според експертите от щаба бързите тестове са излишно хабене на ресурс, тъй като няма данни дали резултатите им са точни.

"Докато не бъде намерен надежден тест, няма да се прилага. Сега е ценна всяка стотинка. Това ще има смисъл в края на епидемията, за да се установи кой е преболедувал и има вече антитела. Трябва да следваме положителния пример", изтъкна Мутафчийски.
 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във