Банкеръ Daily

Общество и политика

Опасността за държавата е голяма, нужен е много разум при взимането на мерки, посочи Калоян Паргов

Опасността за държавата в момента е много голяма, затова е нужно да подходим с разум, експертиза и отговорност при взимането на мерки за справяне с пандемията. Това каза лидерът на БСП - София Калоян Паргов във връзка с изключително тежката ситуация в страната, причинена от коронавируса.

"На първо място, разбира се, са животът и здравето на гражданите. В този момент всеки от нас трябва да бъде отговорен към себе си и близките си. Сега е време за солидарност, съпричастност, смирение и самодисциплина”, заяви той. По думите му е много важно да запазим спокойствие, да не се паникьосваме и да спазваме правилата - висока хигиена, ограничаване на общуването, използване на дезинфектанти.

„В тежката ситуация, в която се намираме, безотговорността на един човек може да коства живота на много хора. Лекарите и доброволците, които са на първа линия в справянето с вируса, заслужават нашата подкрепа, огромен респект и благодарност. Вярваме на професионализма на ген. Мутафчийски и разчитаме, че мерките и грижите ще са достатъчни, за да не допуснем разрастване на епидемията като в Италия", допълни той. Според Калоян Паргов тази пандемия ще струва изключително скъпо не само на България, но и на света. "Необходими са мерки, за да подсигурим стабилността на държавата”, заяви той. По думите му говорим за три вида мерки - спешни, средносрочни и дългосрочни.

„Много е важно правителството да даде яснота за състоянието на фискалния и на Държавния резерв. Спешните мерки, които бяха взети за справяне с разпространението на вируса, спряха дейността в няколко много важни сектора от българското стопанство. Малкият и среден бизнес е изправен пред фалит, огромен брой хора може да останат без работа. Затова в момента най-спешно е взимането на социално-икономическите мерки. Те обаче изискват много сериозен експертен анализ, хладен разум и огромна отговорност, за да не счупим държавата. Защото опасността наистина е голяма. Трябва всички да подходим много сериозно”, посочи Партов. Според него загубите в икономиката заради вируса тепърва ще ги изчисляваме, но те ще бъдат огромни. По думите му в този момент парламентът е мястото, в което трябва да бъдат взети най-важните решения. „Надявам се народните представители да проявят хладен разум, солидарност и достатъчно висока отговорност, за да вземат правилни решения", подчерта лидерът на столичните социалисти.

Калоян Паргов съобщи, че БСП - София сформира доброволчески "Тимуровски команди" с младежи от градската организация в помощ на нуждаещи се възрастни хора в града. "Изцяло се съобразяваме с обстановката и ситуацията и затова затворихме нашите районни клубове във времето на извънредното положение в държавата”, каза той. И продължи: „Искаме да съхраним живота и здравето на нашите членове и симпатизанти, не малка част от които попадат в рисковата групата - на най-застрашените от вируса граждани. Ограничили сме контактите, минаваме на дистанционна работа и комуникираме по телефоните и електронните пощи. Животът продължава, но най-важното е да се погрижим за здравето - нашето и на близките ни. Вирусът не ни плаши, не ни е парализирал, но трябва да бъдем по-отговорни и дисциплинирани”.

Предвид цялата тази ситуация от столичната организация на БСП са решили да организират младежи, които да се погрижат за възрастните и нуждаещи се членове на партията и симпатизанти в София и да им помогнат. „Добре познатите от преди време „Тимуровски команди” ще посещават домовете на хората, ще им пазаруват храна и лекарства и ще им помагат, с каквото е необходимо", обясни Паргов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във