Банкеръ Daily

Димитър Ганев:

Опасно за управлението е бързото изчерпване кредита на доверие

"Най-голямото предизвикателство пред управляващите е социалната криза. ... Когато нещата опрат до джоба на българина, той става особено гневен".

С тази констатация започна анализа си пред БНР политологът Димитър Ганев от изследователски център "Тренд". 

Той подчерта, че само за няколко месеца може да бъде стопена обществената подкрепа за новото правителство, ако не бъде овладяна социалната криза в България.

"Опасно за настоящото управление е бързото изчерпване кредита на доверие, с който влязоха във властта, а когато това се случи на третия или четвъртия месец, това би било много тежък сценарий за тях. Когато едно управление стане непопулярно, всеки гледа да се дистанцира от него", посочи той.

Решението за мораториума на цените на тока, парното и водата е отлагане на проблема, изтъкна политологът и обясни: "Мораториумът спира цените за абсолютно всички, а овладяването на социалната криза е подпомагане на тези, които наистина имат нужда".

Димитър Ганев припомни, че първото правителство на Бойко Борисов падна през зимата на 2013 година заради високите цени на електроенергията и високото социално напрежение.

Като друго сериозно предизвикателство пред кабинета "Петков" той посочи здравната криза.

"Трябва да се върви към много мощна програма за ваксинация в страната. Огромно е предизвикателството пред властта за ваксинацията. Можем да се превърнем в COVID гето. Има трайно формирани нагласи у българите срещу ваксините и не може да се постигне обрат. Проблемът е много дълбок. Става дума за базово недоверие на българина към властта - не става дума за Борисов, Радев или Петков", обясни Ганев.

Политологът коментира и българската позиция по темата за Северна Македония и пътя ѝ към ЕС.

"Аз вярвам, че нашата позиция е неудържима в дългосрочен план. Имаме решение за вето, най-глупавото, което можем да направим, е да махнем ветото. Като сме взели някакво решение, поне да си го отстояваме, защото в последните година и половина нищо не се е променило. Как бихме изглеждали, ако, без да се е променило нищо, ние променяме решението си. ... В крайна сметка ще дадем зелена светлина за преговори на РСМ с ЕС. Въпросът е в това време, в което има вето, да се хванем и да изгладим отношенията си със Скопие", каза той. 

Димитър Ганев беше категоричен, че не Кирил Петков трябва да ходи в РСМ, а премиерът на Северна Македония да посети България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във