Банкеръ Daily

Общество и политика

Опасно мръсен въздух в София 10 пъти над допустимото

София осъмна с мръсен въздух, като на места фините прахови частици са 10 пъти над нормата. Това показват данните на гражданските станции на airsofia.info.

Предварителните данни, които получава Столичната община, също показват завишено ниво на фини прахови частици - предимно в кварталите "Надежда" и "Хиподрума".

Най-голямо завишение е регистрирано в "Надежда" около 1 часа тази нощ.

Планира се да бъдат направени извънредни проверки на строителни обекти, както и контрол на промишлени, транспортни и битови източници за замърсяване с фини прахови частици.

Припомняме, че през октомври миналата година столичният кмет обяви три от мерките срещу мръсния въздух за 2021 г. 

Ще се мият повече улиците 

По думите на кмета площите, които се мият в София от 2017 досега, са се увеличили 4 пъти. Фандъкова обяви, че за 2021 г. парите за миене на улици ще се увеличат с 30% от бюджета на общината и допълни, че предстои обсъждане.

От "кални точки" в зелени

Градоначалникът обяви също, че се създава нова програма за облагородяване на такива пространства. "Включени са 73 кални точки, бюджетът е 1,2 млн. лв., средствата ще се получават от районните кметове с проекти. "Овча Купел", "Красна поляна" и "Надежда" имат готовност и още тази седмица ще получат бюджет. Пространствата ще се оградят, озеленят, ще се създават истински паркинги, ограждения, засаждане на дървета", уточни кметът.

Засилени проверки 

Фандъкова увери, че ще има засилени проверки на строителните обекти и на автомобилите, които пренасят строителни материали. До момента са направени 49 проверки на МПС-та за транспортиране на строителни материали, съставени са 7 акта за нарушения. Освен това са проверени и над 1900 строителни площадки.

Според резултатите от тогава представеното изследване - 25% от замърсяването на въздуха се дължи на почвата и праха от улиците, 23% от вредните емисии се отделят при изгарянето на биомаса, в това число и дървесина, 16% - от външните за града източници и 19% - от горенето на въглища.

Оказва се, че вредата от трафика, която рефлектира върху въздуха в столицата е само 9%. Източници на замърсяване са още и: индустрията с 4%, отоплителни централи на газ - 4% и други източници - под 1%. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във