Банкеръ Daily

Общество и политика

Опасно е, ако начело на Антикорупционната комисия стои зависим човек, смята ляв депутат

„Факт е, че КПКОНПИ не функционира и че няма нито един осъден политик за корупция по високите етажи на властта. Самият председател на Комисията се оказа замесен в подобни корупционни действия. Ние предлагаме председателят да се назначава от президента, защото той е единственият независим и мажоритарно избран орган в държавата, в този смисъл се явява независим. За нас е опасно, ако начело на Комисията се сложи зависим и лесно манипулируем човек“. Това каза пред БНР Димитър Данчев, депутат от парламентарната група на „БСП за България“.

„Премиерът е силен в идентифицирането на пожарите, на проблемните ситуации, и в тяхното потушаване чрез палиативни мерки, които имат за цел само да успокоят общественото недоволство, но не е силен в правенето на реална политика“, заяви Данчев по повод темата с фалшивите болнични. Той допълни, че вместо да се потърси решение в системата, от която произхожда проблемът, управляващите предлагат да бъдат наказани коректните граждани.

„Държавата трябва да упражнява контрол върху издаването на болничните листове и да санкционира некоректните. Средствата за болнични от първия ден следва да бъдат за сметка на общественото осигуряване. Службите за трудова медицина може да потвърждават издадения от лекарите болнични листове“, предложи Данчев.

Левият депутат коментира и бюджета. „Всички искаме да видим в бюджета ефекта от харченето на тези средства. Тези средства следва да решават проблеми – с демографската криза, в здравеопазването. Бюджетът трябва да е инструмент за провеждане на политики. ГЕРБ предложиха бюджет на застоя. Нашият бюджет е бюджет на развитието“, посочи той.

Според Данчев трябва да спре порочната практика да бъдат системно свръхфинансирани някои клинични пътеки, като това може да стане при премахването на принципа болниците да бъдат търговски дружества. По думите на депутата трябва да бъдат приоритизирани разходите и да бъде повишена ефективността при разходването на обществените средства.

Димитър Данчев беше категоричен, че този парламент е изчерпан. „Скандалите в управляващата коалиция не стихват. Този кабинет няма бъдеще и вреди на страната“, подчерта той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във