Банкеръ Weekly

Общество и политика

Опасната игра с Кърджали

Всички срещу Станишев

След референдума в Крим, чрез който 95,5% от гласувалите избраха Русия, мандатоносителят Сергей Станишев хвърли през национален всекидневник хипотеза, която обедини всички (без част от БСП)срещу самия него.


Случайно или не, Станишев заяви следното: "Когато говорим за нашите избиратели и тяхната позиция , да си представим една хипотетична картина - етническите турци в България не се представляват от национално отговорна партия като ДПС, а изведнъж се появи политически субект, който се ръководи извън България от друг център и се прави референдум на подобна тема в Кърджалийска област. Ние мислим ли за тези последици?! Очевидно е, че в Украйна имаше много рязка смяна на властта, част от нея не протече по най-легитимния начин".


Истината е, че нашите политици закъсняха с позицията си за Украйна. Защото от една страна, като държава-членка на Европейския съюз (EС)България трябва да се съобрази с мнението на общността. А освен ЕС, и САЩ (с които сме партньори в НАТО) отхвърлиха референдума за присъединяването на Крим към Русия. От друга страна държавата ни има стратегически проекти с Москва, поради което й се налага да пази крехко равновесие.


Защо обаче Станишев включи в дневния ред на обществото Кърджали, традиционната крепост на ДПС? Дали защото има сигнали, че някой се готви да провокира сблъсъци на етническа основа у нас? Или предизборно стяга редиците на БСП като по този начин иска да подскаже на електората си една неистина. А тя е, че занапред партията му няма да удовлетворява мераците на Движението - за постове, законодателни инициативи и т. н. Каквато и да е причината обаче, Станишев премина бариерата на политическото говорене, хвърляйки в смут свои и чужди.


Лидерът на ДПС Лютви Местан пък без да назовава името на Станишев призова "да се въздържаме от хипотези". И подчерта че най-ценният подарък на прехода у нас е "българският етнически модел, който балансира принципите за териториалната цялост и неделимост на българската национална държава". С което даде да се разбере, че партията му следва последователната си политика по темата. Каза и още нещо: "прекрояването на границите на България би довело до опасни прецеденти". Председателят на партията антипод "Атака" Волен Сидеров също изказа становище, което изключва предположението на соцлидера. "По примера на Крим Кърджали не може да стане отделна република. Ние сме етнонационална държава, а те не са", категоричен бе националистът.


А лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов чрез профила си във Фейсбук попита Станишев следното: "Каква е разликата между Кърджали и другите български градове? Кой външен субект би могъл да дойде и да ни го вземе? Кой си позволява да дели българските граждани в Кърджали по етнически принцип? Какво означава, че ДПС била националноотговорна партия в Кърджали и затова то било още българско?". Отговор поне засега откъм "Позитано" 20 няма. Станишев беше длъжен да го даде. Най-малкото заради избирателя в региона, който впрочем е сред най-заинтересованите да чуе истината. Извинението за Възродителния процес от края на м. г. не е достатъчно.


Остава да видим каква ще е единната позиция на българските политици по конфликта в Украйна. Ще я разберем в понеделник (24 март), когато ще се проведе заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента Росен Плевнелиев.


Дано този път тясно партийният интерес отстъпи пред националния.

Facebook logo
Бъдете с нас и във