Банкеръ Daily

Общество и политика

Опашки пред изборни секции в чужбина

Опашки и напрежение се създадоха в Бурса заради попълването на декларации, съобщи bTV.

Спорът е дали декларациите за гласуване в чужбина могат да са попълнени предварително и само да се подпишат в секцията или трябва да се попълнят в секцията пред член на СИК.

Бурса е градът с най- многобройно население с български паспорти в съседката ни. Българите там гласуват в осем секции. 

Опашки се извиха пред генералното консулство в Барселона от българи, които искат да гласуват. В консулството има две секции.

При добра организация десетки българи изчакват по около 30-40 минути, за да упражнят правото си на глас. Очаква се следобед желаещите да гласуват да са още повече.

Oпашки има и пред секциите в Мадрид, Валенсия, Сеговия и на Тенерифе.

За цяла Испания са подадени 7778 заявления за гласуване – рекорден брой.

Още с отварянето на изборните секции във Великобритания, пред тя се извиха огромни опашки от желаещи да гласуват българи. Средно се чакаше между половин и един час за пускане на бюлетина още в началото на изборния ден.

За първи път на Острова има само 35 места за гласуване, въпреки че бяха събрани заявления за отваряне на 87. Изборният кодекс обаче въвежда ограничения за държавите извън ЕС, което се очертава да създаде сериозни трудности за сънародниците ни да упражнят правото си на глас.

Необичайно дълги опашки се извиха пред секциите в в Германия още от отварянето им в 7 часа тази сутрин.

В Германия в момента има въведен строг локдаун заради повишените случаи на зараза с COVID-19. Изборните секции са длъжни да спазват наложените от страната правила – в секция ще имат право да влизат до 3-ма души едновременно, а чакащите отвън трябва да спазват дистанция от метър и половина. Преди гласуване ще се мери и температурата на избирателите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във