Банкеръ Daily

Общество и политика

ООН: България не се бори с насилието срещу жени

Българската правна система не реагира адекватно в случаи на насилие срещу жени, независимо дали става дума за физическа или вербална агресия, сочи доклад Комисията за елиминиране на дискриминацията на жените към ООН.

Случаите на дискриминация срещу жените в България зачестяват, политици правят женомразки изказвания, властта не се бори с половите стереотипи, се казва още в доклада.

Комисията към ООН отбелязва решението на Конституционния съд, че Истанбулската конвенция противоречи на българската конституция, предвид че в настоящото ни законодателство липсват наказания за извършителите на физическо, психологическо или икономическо насилие срещу жени и момичета. Също според действащото  законодателство на България изнасилването в рамките на брака не се счита за престъпление.

Според ООН налагането на "традиционните семейни ценности" в България отрежда на жената ролята на майка и домакиня. А речта на омразата, най-вече в онлайн пространството се засилва, посочва проучването.

Препоръките към България са да се създадат механизми за равнопоставеност между половете както на национално, така и на местно ниво. Към тях трябва да се създаде и мониторинг, който да следи как функционират.  

Изследователите към комисията отбелязват и липсата на жени с увреждания или от ромски произход, които да заемат важни постове. Според доклада държавата не прави нищо за тяхната интеграция. Сред ромското население например продължават детските бракове. А разликата между заплащането на мъжете и жените в страната ни е 13,5%.

В глобален план пък близо 90% от мъжете и жените имат някакви предразсъдъци срещу жените, се уточнява в изследване, публикувано на сайта на Програмата на ООН за развитие.

Анализ на програмата показва, че около половината от световното население счита мъжете са по-добри политически лидери. Около 40% са на мнение, че мъжете заслужават повече да получат работа при недостиг на работни места. А близо 30% считат, че мъжът има право да бие жена си.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във