Банкеръ Weekly

Общество и политика

ОНС ОСТАВА В ПЛЕН НА МИРАЖИ

За ОНС 1997 г. измина под знака на мъчително противопоставяне със СДС. До последния момент от предизборната кампания сформираното обединение се представяше като алтернатива на еднопартийната доминанта в досегашния ни политически живот, защото интегрира формации с различна политическа характеристика. Истината обаче е, че в този кръг ДПС е единствената организация със сериозно идеологическо присъствие. И предизборната му щедрост към износени депутатски величия и изхабени монархически каузи може да се оправдае единствено с опита да се набере повече потенциал за политическо влияние.


След като се разбра, че предпочитаната от мнозинството опозиция ще се нарича БСП, ОНС си избра сложната задача да играе ролята на центристка коалиция. Какви причини принудиха обединените спасители да търсят идеологическото си определение точно в центъра, вече е напълно ясно. Ценностният хаос в ОНС не можеше да намери друго оправдание освен центризма. Хората на Доган излязоха от предизборната коалиция ОДС и сините прекратиха всякакъв диалог с тях. Отново се заговори за досието Сава и Доган отново извади картата национално малцинство, мнозинството разобличи ОНС за връзки с Мултигруп, а Димитър Луджев съзря синия приятелски кръг. Междувременно Гюнер Тахир предяви претенции за превземане на крепостта ДПС отвътре.


Въпреки първоначалното си желание за флирт с мнозинството, ОНС в крайна сметка се оказа в ролята на винаги критикуващия. Острите камъни като Доган и Октай и позабравените Луджев, Куртев и Каракачанов влязоха в парламентарната игра с надеждата да бъдат харесани, а ако това не стане - със заплахата да станат непослушни. При всеки удобен случай Ахмед Доган заявяваше, че не му е ясно какво всъщност е реформаторското мнозинство и не пропускаше да отбележи какво точно куца на управлението - правителството прави много неща на сянка и на тъмно, има рецидиви от близкото минало в поведението на управляващите, мнозинството в парламента налага диктат, освен това не ни питат по важни въпроси...


Голямата илюзия на спасителите на нацията бе, че ще продължат да прилагат на сините познатата тактика от близкото минало - шумни юмруци по масата, които маскират играта под нея. Единствената реализирала се среща между ОНС и ОДС бе през май миналата година, когато кабинетът встъпваше в длъжност. Но тогава се разбра, че синият лидер предпочита да вижда алтернативата на ДПС в лицето на Гюнер Тахир, отколкото в новосформираното ОНС.


С илюзията, че може да се застрахова срещу ваденето на досиета, през лятото Доган се опита да извади една друга карта, също толкова стара като архивите на ДС - малцинствата. Замисълът бе: за страна, която иска на всяка цена да влезе в НАТО, основен въпрос е мирът и правата и свободите на малцинствените общности. Очакванията за създаване на неприятен шум, който да стигне и до Мадрид, обаче не се сбъднаха, а президентът подписа Рамковата конвенция.


За да бъде реалистично изпълнена ролята на национални спасители, Доган официално уведоми президента, че напрежението между структурите на СДС и ДПС се покачва. Той не пропусна да изрази неудовлетворение и от факта, че в новата власт липсват представители на ОНС. Но пушилката не впечатли този, за когото бе предназначена. Силни думи. Неразумни приказки. Така не се говори - с това се изчерпваше реакцията на Иван Костов. В същото време лидерът на СДС не пропусна да намекне, че няма да се откаже от подкрепата си за Комитета за обновление на Гюнер Тахир: Аз не деля етническите турци на верни или на неверни на Доган - посочи той - защото знам кой на кого е по-верен. Тези слова не предвещаваха успех за поредния опит на Доган да излезе на по-преден план, опитвайки се да запази поне част от позициите си в политиката. Нямаха успех и старите му трикове като неприсъствието му на пленарни заседания и опитите за превръщане в събитие на всяка негова пресконференция.


Трудното лавиране в сегашния парламент може да се окаже финалната пряка за Ахмед Доган в политиката. Във всеки случай сериозната обвързаност на национално отговорната свита с конкретни икономически групировки я лишава от възможността да избира свободно политическите си ходове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във