Банкеръ Daily

Конституционният съд:

Онлайн работата на депутати не нарушава конституцията

Конституционният съд (КС) единодушно отхвърли искането на депутати от БСП да отмени възможността болни или поставени под карантина заради COVID-19 депутати да участват виртуално в парламентарните заседания и прие, че тази практика не противоречи на конституцията.

На практика съдът приема, че конституцията допуска виртуално участие на поставени под карантина или изолация депутати в парламентарните заседания.

В началото на октомври ГЕРБ и "Обединени патриоти" промениха правилника на Народното събрание заради проблеми с осигуряването на кворума, след като от БСП и ДПС отново спряха да се регистрират в началото на заседанията. По този начин дадоха възможност на народни представители, поставени под карантина, да участват дистанционно в регистрацията и заседанията. 

След промените Конституционният съд образува дело по искането на депутати от "БСП за България" за установяване на противоконституционност на решението на Народното събрание - поставени под задължителна изолация или карантина поради COVID-19 депутати да се включват в парламентарните заседания онлайн.

Според социалистите решението противоречи на основния закон, в който е записано, че пленарните заседания започват, когато „присъстват повече от половината народни представители“. 

В продължение на близо два месеца депутати се включваха онлайн от домовете си, а някои дори и от болничната стая, за да се регистрират за участие в заседанията. Според правилата те се регистрираха "чрез визуализиране на специален екран в пленарната зала". А при всяко гласуване обявяваха вота си устно, а председателстващият го записваше.

Facebook logo
Бъдете с нас и във