Банкеръ Daily

Таня Михайлова:

Онлайн часовете ще са по 20, 30 и 40 минути

"Училищните онлайн часове не трябва да са 45 минути, колкото са присъствените за горните класове. Те трябва да са максимум 40 минути. Може да са и 30, например за прогимназията, а за малките ученици - до 20 минути." Това каза заместник-министърът на образованието Таня Михайлова пред bTV и обясни, че намаляването на минутите се изисква с оглед спазването на правилата за безопасни условия на работа. Компютърът оказва своето влияние върху очите и стойката, каза Михайлова.

 От думите на зам.-министърът се разбра, че по решение на училищата, при увеличаващ се брой отсъстващи ученици и учители, може да се вземе решение за намаляване времетраенето и на часовете по време на присъственото обучение.

По-големите ученици от последния гимназиален етап - 11 и 12 клас, които са разделени на профили, могат да носят маски и в час. 

Таня Михайлова обясни, че профилите се сформират от ученици от няколко класа - класовете "а", "б" и "в" например избират история. При тях има смесване на ученици от различни паралелки, като така се нарушава принципът на невзаимодействие с ученици от други класове. "Затова там биха могли учениците да бъдат с маски и в час", заяви тя.  Дали това ще стане задължително условие за гимназистите, ще се запише изрично в документ. Според министъра обаче носенето на маски в час не е удачно за по-малките ученици, които няма как да стоят с тях по 6 часа на ден.

Просветният министър Красимир Вълчев също е на мнение, че маските в час са невъзможни за учениците. Учителите обаче трябва да носят предпазни средства.

МОН обмисля само локално преминаване към онлайн обучение за всички ученици при влошаване на епидемичната обстановка в дадени региони, повтори Михайлова политиката на министерство да не взема централизирани решения за затваряни на училища.

В някои гимназии, за щастие, няма регистрирани случаи на коронавирус, посочи зам.-министърът. По думите й локалният принцип е много по-добър, защото така имаш пряк поглед върху ситуацията - какъв е броят на отсъстващите, както и на карантинираните ученици и учители.

"Към момента нямаме данни за учители, които не биха могли да осигурят обучение от разстояние заради липса на устройство", обяви Михайлова.

 Към момента има 623 ученици с положителни тестове за коронавирус, което 0.07%. Близо 13 хиляди са карантинирани, 117 паралелки са под карантина. Позитивните учители са 859, или 0.9%.

Facebook logo
Бъдете с нас и във