Банкеръ Daily

Проф. Ива Христова:

Омикрон ще вдигне много бързо новите случаи у нас

Вариантът Омикрон заразява много деца и възрастта пада и под 15 години, има и тежки случаи при тях, отбеляза проф. Има Христова от Националния център за заразни и паразитни болести.

"Твърде много са заразените по-млади хора, при Омикрон наблюдаваме действително слизане под 15 години. При децата има и много тежки случаи, макар и по-рядко'', обясни тя.

Проф. Христова препоръча децата също да бъдат ваксинирани, защото това е начинът да бъдат предпазени.

"Омикрон се предава много по-лесно, трябва да знаем, че е и с по-кратък инкубационен период. Това неминуемо ще вдигне много бързо случаите у нас, което де факто ще бъде следващата COVID вълна. До седмица-две ще имаме отново доста голям брой случаи", прогнозира проф. Христова.

По думите ѝ трябва да имаме предвид и ниското ваксинационно покритие при нас, което означава не само, че ще има доста случаи, но е възможно и да не протичат толкова леко, колкото са данните за страни с високо ваксинационно покритие.

Както и при предишните вълни, неваксинираните основно ще се разболяват, и то по-тежко. Една голяма група от разболелите са тинейджъри, посочи тя.

Проф. Ива Христова препоръча ваксинираните да си поставят бустерна доза и обясни, че със сигурност ваксината пази през първите три месеца, а след това е силно препоръчително да се направи бустерна доза, която по думите ѝ вдига до 50 пъти повече антителата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във