Банкеръ Daily

Общество и политика

Омбусманът настоява да отпаднат лимитите в болниците

Омбусманът Мая Манолова настоява да отпаднат лимитите в болниците и по всички клинични пътеки. Манолова поздрави протестиращите професионалисти по здравни грижи, които са пред Министерския съвет. Ако управляващите изпълнят исканията на медицинските сестри и другите професионалисти по здравни грижи, тогава би имало реална реформа в здравеопазването по думите на омбудсмана.

Протестиращите настояват за еднаква начална заплата за професионалистите по здравни грижи в цялата страна в размер на две минимални месечни възнаграждения; достойни условия на труд; нов начин на заплащане на положения нощен труд; премахване на търговските дружества в здравеопазването; възможност за самостоятелна сестринска практика; промяна в закона за съсловните организации. "Не желаем да участваме в корупционните схеми в системата, единодушно изразиха мнението си професионалистите по здравни грижи."

Те настояха и за незабавна проверка на дейността на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, както и за оставка на председателя й Милка Василева. 
Следващата седмица ще се предприемат по-сериозни протестни действия, заяви Мая Илиева от Инициативния комитет на протестите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във