Банкеръ Daily

Общество и политика

Омбудсманът внесе в парламента Закона за личния фалит

Омбудсманът Мая Манолова внесе в парламента изготвения от нея и магистрати законопроект за несъстоятелността на физическите лица, по-познат като Закон за личния фалит. Според обществения защитник законът трябва да влезе в сила от началото на следващата година и в тази връзка призова депутатите да го обсъдят със своите избиратели по време на парламентарната лятна ваканция.

България е единствената страна в Европейския съюз, в която няма такъв закон. В същото време държавата ни е в топ пет по необслужвани кредити в Европа, заяви Манолова. По думите ѝ промяната ще е от голямо значение и за младите предприемачи у нас. "Страхът от грешка превръща започването на бизнес в руска рулетка, при която ти имаш право на една грешка, на един изстрел", посочи тя.

Иван Василев от управителния съвет на Българската стартъп асоциация приветства внасянето на законопроекта в Народното събрание. "За предприемача в България е важно да има такъв втори шанс", каза той.

Законопроектът осигурява баланс между интересите на кредиторите, фиска и обществото, убедена е Манолова. Предвижда се съдебна процедура по искане на длъжника, както и опрощаване на дълговете му до 50 на сто. Омбудсманът увери, че изготвената от нея мярка ще се прилага само за добросъвестни длъжници.

 

  

Facebook logo
Бъдете с нас и във