Банкеръ Daily

Общество и политика

Омбудсманът поиска по-справедливи пенсии чрез законови промени

Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева посочва шест стъпки за формирането на по-справедливи пенсии, съобщават от администрацията на обществения защитник.

Тя е категорична, че са необходими конкретни законодателни промени, които да бъдат обсъдени при разглеждане на Законопроекта за удължаване до 31 март 2022 г. на действието на разпоредби на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г.

Становището на Ковачева е изпратено до председателя на Народното събрание Никола Минчев и председателите на парламентарните комисии по труда, социалната и демографската политика и по бюджет и финанси –Искрен Арабаджиев и Любомир Каримански, както и до министъра на финансите Асен Василев и социалния министър Георги Гьоков.

В позицията си Диана Ковачева информира, че в институцията на омбудсмана се жалват множество пенсионери, основно от ниския размер на пенсиите и проблемите при тяхното осъвременяване.

Само от началото на 2022 г., за по-малко от две седмици, сигналите са стотици.

Основното притеснение на хората е крайната сума, получена след служебното преизчисляване на пенсиите от 25 декември 2021 г.. За много от тях тя е по-ниска в сравнение с изплатената им през последните месеци на миналата година.

„Подкрепям предложението изразено в Комисията по труда, социалната и демографската политика на 12.01.2022 г. и в заседанието на Народното събрание на 13.01.2022 г. за разделяне на пенсиите и изплащаните като антикризисна мярка добавки на пенсионерите. Част от неяснотата за размера на пенсиите, получени след преизчисляването, се дължи на факта, че размерът на добавката беше променян няколко пъти и самата добавка се изплаща заедно с техните пенсии“, пише проф. Ковачева.

Тя посочва, че ако добавките бъдат ясно обособени като социални помощи, това ще подчертае техния характер на временна мярка за подпомагане на пенсионерите по време на извънредното положение.

Омбудсманът обръща особено внимание на факта и че COVID добавките, изплащани като антикризисна мярка, са секвестируеми. Така на практика те биват удържани и не стигнат до възрастните хора, които имат наложени запори заради съществуващи дългове и вместо да бъдат подпомогнати в разгара на COVID кризата, добавката им отива за погасяването на дългове. По този начин не се постига реално целта, за която са предназначени – подкрепа на пенсионерите и покриване на най-неотложните им нужди, храна и лекарства. Затова омбудсманът настоява за законодателни промени, които да гарантират несеквестируемост на COVID добавките.

Facebook logo
Бъдете с нас и във