Банкеръ Daily

Общество и политика

Омбудсманът настоява за ясна инструкция за работата на аптеките

В препоръка до здравния министър Кирил Ананиев омбудсманът Диана Ковачева настоява да бъде изработена ясна инструкция за работа на аптеките в условията на извънредно положение. Повод за искането е отворено писмо на фармацевти, в което те посочват, че се налага да организират работния процес в аптеките без писмени указания и че осигуряват лекарства за хората в изключително тежки условия.

В препоръката Ковачева предлага да се обсъди възможността лекарствени продукти по лекарско предписание, като например антибиотици и нестероидни противовъзпалителни да бъдат отпускани по начин, по който пациентът не се налага да посещава на място лекуващия си лекар. Повод за предложението са жалби на граждани, които не могат да си купят предписаните им по телефона от личния лекар лекарства заради липса на рецепта.

„Липсата на ясни инструкции към аптеките как да процедират в конкретната ситуация създава възможности за разнородна и противоречива практика, като в някои случаи лекарства се продават на доверие и лични отношения пациент-фармацевт”, посочва Диана Ковачева.

Тя изтъква още, че Законът за мерките по време на извънредното положение регламентира отпускане на лекарства без рецепта, само когато те са по рецептурна книжка, но от жалбите на гражданите става ясно, че това не се спазва на много места и че хората са принудени да се връщат при личните лекари за заверка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във