Банкеръ Daily

Общество и политика

Омбудсманът: На протести се изпращат само подготвени полицаи

Омбусманът Диана Ковачева

Още миналата година бях сезирана със сигнали. Екип на омбудсмана извърши проверка. Беше установено, че има насилие, което е видно и от кадрите, които вече видяхме. Бяха посетени в „Пирогов” част от битите хора.  Изпратих сигнал до министъра на вътрешните работи да бъде извършена адекватна проверка, обясни пред Нова телевизия омбудсманът Диана Ковачева в отговор на въпрос дали някой е защитил правата на пострадалите по време на протестите от миналата година.

Силовият министър официално е отговорил, че по случаите с полицейско насилие има образувани дисциплинарни производства и информацията е изпратена до прокуратурата.

„Получих информация, че действително е имало полицаи с боксове и заплашителни емблеми. Но няма данни какви са били тези хора. Емблемите не са част от полицейските униформи. Кадрите, които видяхме, са шокиращи. Държавата има позитивно задължение да разследва обективно и да установи кои са извършителите и да ги накаже”, заяви Ковачева и допълни, че на места, на които има протести, трябва да бъдат изпращани полицаи, които са подготвени.

"Трябва да са хора, които да не си изпускат нервите, да не използват насилие и да не нараняват. Защото това, на което станахме свидетели е нечовешко отношение и изтезание към протестиращите". "Важно е да бъдат наказани извършителите, но е и важно посланието, че не толерираме насилие", заяви Ковачева. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във