Банкеръ Daily

Общество и политика

Омбудсманът Мая Манолова с кампания срещу ДДС при дарението на книги

S 250 2c106ee8 7df2 47b5 8642 1668462f301e
S 250 f83bb16f 96f8 4724 ac80 bc211d34f969

Омбудсманът Мая Манолова ще започне кампания за премахване на ДДС върху дарението на книги. Това  обяви тя на връх 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. 

„Мисля, че няма по-подходящ ден от днес и в навечерието на 1 юни – Деня на детето, да започнем заедно кауза, посветена на книгата – най-силното и най-могъщо оръжие срещу пълзящата сянка на бездуховието и несвободата“, написа Манолова на стената си във Фейсбук. 

Общественият защитник обяснява, че е била сезирана от български издатели, които, по техните думи, „отдавна поставят този важен въпрос, но срещат само тишина. И безразличие“. 

„Става дума за скандалния факт, че всички издатели плащат данък ДДС върху даренията, които правят на българските библиотеки – регионални, градски, селски, училищни, читалищни, ведомствени и прочее“, уточнява Мая Манолова. И допълва, че  депозитните екземпляри, които издателите са длъжни да предоставят на библиотеките по закон, също се облагат с данък.

„Нямам обяснение, защо дарението на книги се наказва с данък. Тази несправедливост трябва да бъде коригирана. Сигурна съм, че успеем ли в тази кауза, издателите ще предоставят многократно по-големи дарения на библиотеките, училищата, читалищата… Успяхме с ДДС-то при дарените храни, сега е време то да падне и за дарението на книги. Защото хлябът е важен, но далеч не е всичко!“, завършва Мая Манолова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във