Банкеръ Daily

Общество и политика

Омбудсманът и Хранителната банка представят първото дарение, освободено от ДДС

Утре омбудсманът Мая Манолова и изпълнителният директор на Българската хранителна банка  Цанка Миланова ще представят първите дарения на храни, освободени от ДДС. На 7 април тази година БХБ получи своята регистрация като първия и единствен оператор на хранителна банка в България.

Събитието, което е част от кампанията на обществения защитник „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“, насочена в подкрепа на възрастните хора, ще се състои от 11.00 часа в логистичния склад на БХБ – стоково тържище „Слатина – Булгарплод“, склад № 56, бул. „Проф. Цветан Лазаров“ № 13. Нагледно ще бъде показан механизмът за стимулиране на производителите и търговците на храни да даряват, вместо да унищожават хранителни продукти с изтичащ срок на годност.

По-късно храните ще бъдат откарани в Клуба на пенсионера и на хората с увреждания в с. Бусманци /ул. „Ген. Гурко“ № 25/ .  

Припомняме, че преди година омбудсманът Мая Манолова надгради кампанията „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“ с другата инициатива – „Великден – Всеки ден“, чиято основна цел бе отпадане на 20% ДДС върху дарените храни с изтичащ срок на годност.

На 1 януари 2017 г. законът бе приет, но поради липса на поднормативна уредба, той на практика не функционираше.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във