Банкеръ Daily

Общество и политика

Омбудсманът е бил най-търсен заради цените на парното, водата и размера на пенсиите

Цените на парното, водата и размерът на пенсиите са основните проблеми, за които гражданите са потърсили съдействие от омбудсмана през изминалата 2020 г., съобщават от институцията на обществения защитник.

Близо 3000 са сигналите заради проблеми в сферата на социалните права, образованието и здравеопазването след въвеждането на извънредното положение заради Covid-19.

Най-много препоръки омбудсманът е отправил към министрите на труда, на здравеопазването и на образованието. Всяка втора жалба, изпратена до дирекция „Права на детето“, е свързана с искане за съдействие за финансова и социална подкрепа от родители, останали без доходи в резултат на противоепидемичните мерки.

Оказано е съдействие за прилагането на спешните мерки за подпомагане на лица, регистрирани като безработни след обявяване на извънредното положение, но без право на обезщетение, отичат омбудсманът, както и на майките, останали в домовете си, за да се грижат за деца до 12-годишна възраст и бременните жени, които не получават болнични листове за обезщетения при бременност и раждане.

Възрастни хора са протестирали и срещу ниския размер на пенсията си и несправедливия начин на тяхното преизчисляване и осъвременяване.

След намесата на омбудсмана служители на РЗИ и районните здравни каси, давали дежурства на първа линия, са получили допълнителните си възнаграждения от 1000 лв., макар и с 3-месечно закъснения.

Предвид е взета и отправената препоръка за отмяна на изпитите след завършване на 4 и 10 клас, но частично е изпълнено настояването да се преразгледа драстичното повишение на семестриалните такси за платено обучение в медицинските университетите. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във