Банкеръ Daily

Общество и политика

Омбудсманът Диана Ковачева поиска от МОН мерки за онлайн обучението на децата със СОП

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, в която настоява децата със специални образователни потребности (СОП) да бъдат включени в обучението в електронна среда, включително като се създадат образователни материали и специални платформи, с които да се подпомага процесът на тяхното обучение.

В същото време обаче, платформата трябва да е така съобразена, че да бъде лесна, общодостъпна, ползването й да е рутинно, а не само при извънредна ситуация.

Повод за поредната препоръка на омбудсмана станаха жалбите на родители на децата с дислексия, които са изключително разтревожени, защото не се обръща достатъчно внимание на децата им. Родителите са категорични, че заради COVID-19 проблемът с онлайн обучението се задълбочава и реално децата със специални образователни потребности не са били обхванати поради липсата на подходящи учебни ресурси, ресурсни учители и устройства, което съответно води до регрес в тяхното развитие и риск да останат изобщо извън образователния процес.

„Обръщам внимание, че дистанционното обучение създава затруднения за всички деца със СОП и е редно децата, ресурсните учители и специалисти да бъдат реално подпомогнати с необходимите ресурси за провеждане на възможно най-ефективно взаимодействие в електронна среда, което да доведе и до повишаване на капацитета на училищата да предоставят приобщаващо образование на ученици със специални образователни потребности“, написа омбудсманът.

По-рано през деня, след заседанието на Министерския съвет, просветният министър Красимир Вълчев съобщи, че правителството осигурява 14 млн. лева за закупуване на 16 хиляди преносими компютри за училищата. Лаптопите ще са за онлайн обучение в случай на карантина или затваряне на учебните заведения, обясни той.

"Това разбира се няма да позволи да бъдат обезпечени всички ученици и всички учители с устройства, но както ви казах, очакваме и средствата от инструмента reactUF, чрез който се надяваме да бъдат предоставени допълнително 80 хил. компютъра“, отбеляза министърът.

“Ние ще дадем изисквания към училища, но те ще трябва да гарантират функционалност на тези устройства, а не да се насочват към определен производител. Изискванията ще бъдат такива, че ще позволяват да се купуват от много на брой производители“, посочи още Вълчев. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във