Банкеръ Daily

Общество и политика

Олигархът вика: „Дръжте олигарха!”

Симеон Славчев, председател на ПП МИР

Политическа партия МИР излезе с позиция по повод нападките на бизнесмена Валентин Златев към кмета на Ботевград Иван Гавалюгов.

Валентин Златев си изпусна нервите в ефира на БТВ и открито нападна избрания от партия МИР Иван Гавалюгов по въпроса с кризата с водата в града. Той заяви, че на територията на Ботевград действа организирана престъпна група, а с ВЕЦ „Бебреш” се отклонява вниманието от истинската кражба на водата. След поредица документи, които бизнесменът показа в национален ефир, в опит да докаже, че ВЕЦ „Бебреш” е построен законно и съответства на всички предписания, Златев открито нападна Иван Гавалгов, като го обвини в преднамереност в действията и го нарече „христоматиен олигарх”.

От МИР заявиха, че твърденията на Златев са категорична лъжа и действията му са типичен пример на цялостното поведение на олигархичните структури на статуквото от прехода, в който крадецът вика дръжте крадеца.

От партията се противопоставят на опитите на Златев да отклони темата от ВЕЦ „Бебреш”, собственост на баща му, посочен като един от основните причинители на безводието в Ботевград, като хвърля безпочвени обвинения към кмета Гавалюгов. „Ръководството на партията, както и ботевградчани, категорично заставаме зад кмета по повод нападките на Валентин Златев”, категорични са от МИР.

От партията питат кой и как е дал разрешение за пускане в експлоатация на ВЕЦ-а на Златев и каква е връзката на бившия заместник-министър на околната среда и водите Красимир Живков със самия Валентин Златев, който е дал разрешителното на ВЕЦ „Бебреш” и чия квота е той? „Преди да се хвърлят напразни обвинения с цел очерняне името на кмета на Ботевград е добре да се изнесат фактите, защото най-лесно е олигархът да вика „дръжте олигарха”, категорични са още от МИР.

„Една от причините за проблема с водоснабдяването на Ботевград е въпросният ВЕЦ „Бебреш", затова от ПП МИР призоваваме Златев незабавно да пусне багерите (така както каза в национален ефир) и да събори ВЕЦ-а. По този начин ще докаже, че не само е загрижен за собствения му баща, но и за ботевградчани, които могат да останат след два месеца без вода”, заяви председателят на партията инж. Симеон Славчев. От формацията се чудят, ако всичко е наред с ВЕЦ-а и Златев и, както твърди, той печели 150-200 000 лв. годишно, защо регистрацията на фирмата минава през офшорна компания (какво крие или иска да прикрие с това)?

„Ако Валентин Златев сочи един от най-честните и морални български кметове за олигарх, готов ли е да посочи всички останали олигарси в България, които, за разлика от Иван Гавалюгов, ограбват вече 30 години българския народ?”, попита Славчев и призова Валентин Златев да каже публично, дали има икономически интереси в сферата на водите и отпадъците на Ботевград.

Председателят на партия МИР призова главния прокурор да се самосезира за твърденията на Златев, че в Ботевград действа организирана престъпна група. Прокуратурата да влезе и да обследва всички процеси от издаването на разрешителното за ВЕЦ-а, до това кой и накъде отклонява водни количества.

„Надяваме се новият главен прокурор Иван Гешев да се докаже като „изключение” от статуквото, и нарушенията, които бъдат открити по време на проверката, да не бъдат замитани под килима. Действията или бездействията на Гешев ще покажат дали има волята да се бори срещу олигахията и статуквото в България”, категорични са от партията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във