Банкеръ Weekly

Общество и политика

ОЛЕГ НЕДЯЛКОВ СЕ ЗАВРЪЩА НА БЯЛ КОН

Както научи в.БАНКЕРЪ, Олег Недялков ще бъде новият изпълнителен директор на България Инвест Банк и ще замени на тази длъжност Теменуга Газдова. От 1997 до август 1998 г. тя бе началник на служба Вътрешен контрол и член на съвета на директорите на банката, а след това и неин изпълнителен директор.


България Инвест Банк бе изградена върху руините на фалиралата Ямболска банка. Ръководството на новата кредитна институция, в което от самото начало участваше и Газдова, успя да се справи с всички наследени негативи и да покрие стари задължения за около 4.8 млрд. стари лева. Няколко пъти мениджмънтът на банката претърпя промени, но Теменуга Газдова остана в него през целия период, докато България Инвест Банк се бореше да заеме своята ниша на финансовия пазар.


Промяната в директорския борд на кредитната институция ще бъде обявена на 28 май 2000 г. по време на годишното общо събрание на банката.


Сред финансовите среди се коментира, че от мениджърския екип на България Инвест Банк ще отпаднат също Росен Димоларов и Снежана Христова.


Председател на съвета на директорите и след това акционерно събрание ще остане Димитър Желев, а негов заместник ще бъде Атанас Табов. Олег Недялков ще ръководи България Инвест Банк заедно с другите двама изпълнителни директори - бившия финансов министър Димитър Костов и Страхил Виденов.


България Инвест Банк е част от Алианц България холдинг, чийто председател на съвета на директорите е Димитър Желев, а мажоритарен акционер е германският застрахователен гигант Алианц, който държи 51% от холдинга.


Рокадата в мениджърския екип на банката дойде изненадващо за финансовата публика. Самият Олег Недялков пък не бе намерен за коментар, сигурно е бил в родната си Елена.


Недялков е една от най-популярните фигури в българската финансова система. Той е известен със способността си да създава екипи от мениджъри, които да реализират определена бизнесстратегия. През 1992 г. той, Стилиян Вътев и Димитър Димитров изнесоха на плещите си създаването на Обединена българска банка. Недялков остана неин изпълнителен директор до март 1998 г. когато я напусна, а след това стана член на надзорния съвет на холдинг Доверие. Източници от ръководството на холдинга съобщиха за БАНКЕРЪ, че той ще запази мястото си в надзора му, независимо от новата си длъжност в България Инвест Банк.


Във финансовите среди се коментира, че Олег Недялков е привлечен в банката с цел да разшири дейността й, като чрез своите огромни контакти увеличи броя на клиентите й. Тези приказки съвсем не са безпочвени, като се знае, че поне от година немският акционер Алианц не е доволен от темповете на развитие на банката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във