Банкеръ Weekly

Общество и политика

Оланд пред труден избор

Две компании смущават съня на френския президент Франсоа Оланд. Това са американската "Дженеръл илектрик" и германската "Сименс" - кандидати за френския мултинационален конгломерат "Алстом", чиято пазарна капитализация се оценява грубо на 8.3 млрд. евро.


"Дженеръл илектрик" иска да придобие енергийния бизнес на "Алстом", а транспортното поделение да остане отделно, което би орязало по-малко работни места. Френският министър на индустрията Арно Монтебур пък подкрепи в началото на седмицата сделка със "Сименс", защото при нея биха могли да се заменят активи на германската компания в железопътния бранш срещу енергийното поделение на "Алстом", в резултат на което ще се родят два "европейски шампиона". Бордът на френската група предпочита офертата на американците, която е обвързваща, докато германската е по-скоро неформална проява на интерес.


Самият Оланд, който се е посветил на борбата за защита на работните места и на независимостта на френския ядрен сектор, пък не подкрепял нито едно от двете предложения, твърдят запознати с преговорите лица. При това, подобно на щатската администрация, и френският кабинет може да се намеси, за да защити националните интереси. Както се случи през 2004-а, когато прокара декрет срещу неприятелските поглъщания след появилите се спекулации, че "Пепси ко." планира оферта за "Данон".


"Алстом" бе спасена с финансова инжекция на стойност 4.4 млрд. евро от държавата и от банките-кредитори през 2004-а. Тя произвежда съоръжения за енергийната мрежа на Франция и нейните генератори задоволяват по-голямата част от нуждите на населението от електричество. В групата работят около 18 хил. французи. Френското правителство няма директно акционерно участие в нея, въпреки че "Алстом" зависи до голяма степен от поръчки на държавния железопътен оператор SNCF и на енергийната компания "Електрисите дьо Франс", в която държавата има 84% дял.

Facebook logo
Бъдете с нас и във