Банкеръ Weekly

Общество и политика

Оланд иска суперданък и за футбола

Френските футболни клубове, които дават на играчите заплати по-големи от 1 млн. евро, ще бъдат принудени да плащат 75% данък богатство. Това обяви Елисейският дворец и опроверга слуховете, че спортни институции от калибъра на Пари Сен Жермен ще бъдат изключени от обхвата му. В интервю президентът на Френската футболна федерация Ноел льо Грае твърдеше, че отборите няма да бъдат засегнати от 75-процентовия налог, защото се разглеждат като малки и средноголеми компании. Думите му обаче бяха бързо опровергани.


В края на март френските медии съобщиха, че властите ще принудят работодателите да плащат 75-процентов данък върху заплатите на служителите си, които получават над 1 млн. евро годишно. По този начин може да бъде заобиколена забраната на Конституционния съвет да се удържа подобен данък направо от доходите на милионерите. Съветът постанови, че налогът не може да превишава 66% - т. е. държавата няма право да прибира над две трети от доходите на гражданите. Освен това, според висшите магистрати, той е насочен само към ограничен брой граждани, което противоречи на основния закон на републиката. Правителството вече обяви, че ще преразгледа решението си и отново ще го внесе за гласуване в парламента.


Въвеждането на суперданъка е част от предизборните обещания на президента-социалист Франсоа Оланд. От 2013-а французите с доход над 1 млн. евро трябваше да бъдат обложени с него. Той беше планиран да действа временно - двегодини, с надеждата, че дотогава ще бъде преодолян дефицитът в бюджета и световната финансово-икономическа криза ще е отминала. Данъкът предизвика недоволство сред богатите и много от тях като актьора Жерар Депардийо и бизнесмена Бернар Арно решиха да се преместят да живеят в Русия и Белгия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във