Банкеръ Daily

Общество и политика

Олаф Шолц пристига в България

В София днес се очаква германският канцлер Олаф Шолц. Посещението му е част от балканската обиколка, включваща още Косово, Сърбия, Гърция и Северна Македония.

Шолц ще се срещне с премиера Кирил Петков, а след това и с президента Румен Радев.

Според правителствената пресслужба акценти в разговорите ще бъдат двустранните отношения, войната в Украйна, енергийна сигурност в Европа, както и европейската интеграция на Западните Балкани. 

Олаф Шолц е на дипломатическа совалка на Балканите преди лидерската среща на Евросъюза след две седмици, припомня БНР. Той гостува в Косово. Министър-председателят Албин Курти заяви, че Косово ще подаде молба за членство в Европейския съюз и се надява да получи статут на страна-кандидат в края на годината.

Шолц обеща на Косово и останалите страни от Западните Балкани "реален шанс" за евроинтеграция. Въпросът не търпи отлагане поради руското нашествие в Украйна, обясни Олаф Шолц в Прищина:

"Затова е много важно да дадем знак за надежда и уверение, че този присъединителен процес е желан и възприеман сериозно от Европейския съюз и че има реален шанс, ако всички се опитат да покрият изискванията."

Германският канцлер обаче поиска от косовските власти да постигнат трайно политическо решение на спора със Сърбия, която - както и някои държави от Евросъюза - отказва да признае независимостта на Прищина.

Снощи Шолц посети Белград, където призова сръбските власти да се включат в европейските санкции срещу Русия. Сръбският президент Александър Вучич прикани Шолц да отчете дългогодишните специални отношения между Сърбия и Русия.

На журналистически въпрос към канцлера дали ще подкрепи ускорена интеграция на Украйна, той отговори, че ще изчака препоръките на Европейската комисия.

След Сърбия Шолц бе в Гърция, където се включи в среща на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа в Солун.

В статия на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис за изданието "Политико" се настоява преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания към Европейския съюз да бъдат деблокирани още този месец,

Преди да пристигне в София, тази сутрин германският канцлер ще посети Северна Македония.

Facebook logo
Бъдете с нас и във