Банкеръ Weekly

Общество и политика

"Окупаторката" Коларова получи образованието

Преподавател и държавен служител, активно участвал в окупацията на собствения си университет, бе назначен "от раз" за министър на образованието. Такива парадокси са възможни само в България, а героинята е от отбора "протестъри" на президента Плевнелиев - Румяна Коларова. Мнозина си спомнят как по време на шествието на БСП и ДПС в защита на досегашния кабинет политоложката Коларова, седнала заедно с питомците си на един от отворените прозорци на СУ "Св. Климент Охридски", истерично крещеше: "Оставка!". Заради активното си участие в дирижираната "отгоре" окупация Коларова бе възнаградена от Плевнелиев със синекурен пост - секретар на президента по връзки с гражданското общество. Сега обитателят на "Дондуков" 2 използва възможността да повиши любимката си в йерархията, издигайки я за поста образователен министър.


Румяна Коларова винаги се е изявявала като политически "оцветена" в синьо, като нюансите обикновено зависят от това кой е на власт или поне има потенциал да я вземе. Освен това явно обича да се "заиграва" с благоволението на държавните глави. Тя е бивш шеф на фондацията на Антонина Стоянова "Ценности" по времето, когато съпругът й Петър Стоянов бе президент. От 2011-а е председател на управителния съвет на фондация "Център за изследвания и политики за жените", която е наследник на програмата "Проблеми на жените" на "Отворено общество". Именно институтът, създаден от милиардера Джордж Сорос, е един от най-големите донори на въпросния "женски" център.


Коларова бе "щатен гост" в телевизионните студия в коментарни предавания за политическата обстановка, нагласите на хората, изборните прогнози и резултати. Учудващо е как успяваше да изгрее навсякъде. В тези свои изяви тя дотолкова натрапчиво пипаше с "кадифени ръкавици" лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че е уместно да се запитаме дали първото й действие като образователен министър няма да е вкарването в образователните планове на книгата, която Борисов е прочел - "Винету". Иначе от изявлението на министър Коларова разбрахме, че приоритет в работата й ще е новата оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Слава богу, тя не смята да прави "революционни промени" в системата.


За да се изяви като консенсусна фигура, Коларова допусна да покаже пред публика фрапиращо непознаване на образователните норми с изявлението си, че "Допълнението и изменението на Закона за средното образование бил приет с впечатляващ консенсус в Народното събрание". За сведение цитираният от Коларова закон не е пипан от 2009-а. Парламентът прие нов Закон за професионалното образование и обучение, а един друг - Законът за предучилищното и училищното образование, така и не бе завършен от министър Клисарова и екипа й. Дано на "второ четене" да бъде по-добре подготвена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във