Банкеръ Weekly

Общество и политика

ОКОПНАТА ВОЙНА ЗА НЕФТИНВЕСТБАНК ПРОДЪЛЖАВА

Старите акционери на НЕФТИНВЕСТБАНК от времето, когато името й бе МОБ Свети Никола (до май 1998), обединени около бившия й председател на управителния съвет Цветан Начев, подновиха войната за контрола върху кредитната институция. Върбинка Стефанова, Бохос Кеворкян, Мариета Велинова, Кирил Льосков, Анастасия Раденкова и още няколко граждани, които се обявиха за представители на старите акционери, се опитаха да влязат на общото събрание на банката, което трябваше да започне в 16.00 часа на 10 април 2000 г. в една от залите на втория етаж на Военния клуб в София. Но не бяха допуснати на него, тъй като според сегашните шефове на банката не били вписани в книгата на акционерите. Това предизвика бурното недоволство на групата стари акционери. Споменатите дами и господа заявиха, че самите те са акционери и освен това представляват Цветан Начев, Българо-руски информационен пул ООД, Ловчанската епархия и Мейкър груп АД, контролиращи 80% от капитала от 2.5 млрд. стари лева, който банката имаше до април 1998 година. Вестник БАНКЕРЪ се опита да уточни с чии акции всъщност са гласували бунтуващите се акционери, тъй като във финансовите среди се знае, че през 1998 г. Цветан Начев продаде по-голямата част от акциите на банката, от капитала й до 2.5 млрд. стари лева, на Румен Биков. Адвокатът Бохос Кеворкян обаче категорично заяви, че повече информация за медиите няма да има.

Сегашните шефове

на НЕФТИНВЕСТБАНК пък не обърнаха голямо внимание на претенциите, предявени от хората на Цветан Начев. Опитът им да се регистрират обаче предизвика разбъркване в тясното фоайе пред залата, където трябваше да се проведе общото събрание. Така на петнайсетина квадратни метра се омешаха недоволни стари акционери, ръководството на НЕФТИНВЕСТБАНК и неговите юристи, трима руски бизнесмени, както и няколко британски и швейцарски адвокати - представители на чуждестранните фирми, които притежават акции от банката. Малко преди да приключи регистрацията на участниците във форума,

недоволните стари акционери

проведоха светкавично паралелно общо събрание. Те се събраха около черния роял, поставен в ъгъла на фоайето, и въодушевено гласуваха капитала на банката да бъде увеличен до 64.4 млн. лв. при стриктно спазване на решенията, взети на общото събрание от 22 април 1997 година. Освен това те избраха нов надзорен съвет, в който влизат Нове холдинг АД на Васил Божков, Делта-Г холдинг АД на Николай Гигов, Българо-руски информационен пул ООД, Ловчанската епархия и Мейкър груп АД. Участниците в импровизираното общо събрание съобщиха, че за председател на управителния съвет на банката е избран Цветан Начев и дадоха мандат на новия управителен и надзорен съвет да договарят сливане или вливане с БИОХИМ.


Разигралото се събитие се случи пред втрещените погледи на чужденците - дошли за общото събрание на НЕФТИНВЕСТБАНК. Представителите на българските акционери на банката - Петрол Холдинг Груп, ДЗИ общо застраховане, Нафтекс Петролеум (България), Феста и Ахилеос Меритайм Ентърпрайз, приеха по-спокойно гледката, явно водени от философията, че в България всичко може да се случи. Към 17.30 ч. те започнаха своето общо събрание, което приключи за около час и половина. След него председателката на управителния съвет на банката Петя Славова съобщи, че

внесеният капитал на НЕФТИНВЕСТБАНК

до момента е 47 961 О10 лв. и до края на август той трябва да бъде попълнен до 64.4 млн. лева.


Акционерите са дали всички необходими пълномощия на надзорния и управителния съвет на банката да договорят както вливане, така и сливане с БИОХИМ, за чиято покупка НЕФТИНВЕСТБАНК води преговори с Банковата консолидационна компания (БКК).


Надзорният и управителният съвет на НЕФТИНВЕСТБАНК получиха право, ако преценят за целесъобразно, купувайки мажоритарен дял от акциите на БИОХИМ, да увеличат капитала й чрез пряка инвестиция, а не чрез вливането на НЕФТИНВЕСТБАНК в нея, съобщи адвокатът на кредитната институция Стоян Кръстев.

Чуждестранните акционери

на банката са били уведомени, че трябва да предоставят документи за дейността си през изминалите три години, както и декларации, че не са свързани лица с други акционери на българската кредитна институция. Всички тези документи трябва да бъдат изпратени в БКК по настояване на нейния съвет на директорите, който в последния момент се сети да проверява на кого точно продава БИОХИМ.


В момента чуждестранни акционери на НЕФТИНВЕСТБАНК са шест фирми - всяка с по 8%, регистрирани на Британските Вирджински острови. Това са Елит Технолоджис ЛТД, Сискорп Файненс Лимитед, Кенсал Трейдинг Лимитед, ММС Интернешънъл ЛТД, Метреко Интернешънъл Инк и Уотс Трейд енд Файненс ЛТД, които контролират общо 48% от капитала на банката.


Представителите на чуждестранните фирми проявиха разбиране по искането на БКК и заявиха, че в рамките на една седмица ще изпратят всички необходими данни, заяви председателката на управителния съвет на банката Петя Славова.


Общото събрание на НЕФТИНВЕСТБАНК е приело нов устав на банката и избра

надзорен съвет

в който влизат Митко Събев и Нафтекс Петролеум (България) и Елит Технолоджи ЛТД, което ще се представлява от швейцарския адвокат Алберт Бауер. По-късно на заседание на надзорния съвет за негов председател бе избран Митко Събев, който уточни за в. БАНКЕРЪ, че в управителния съвет на банката няма да се правят промени.


Акционерите на кредитната институция препотвърдиха едно свое решение от 8 април 1998 година. На него преди две години бе гласувано да се отмени изискването, наложено от общото събрание на банката от 22 април 1997 година. То предвиждаше нейните акции можеха да се закупуват по 15 долара всяка от старите й акционери и по 30 долара от фирми и граждани, които не са участвали в капитала й (тогава той бе 2.5 млрд. стари лева).


На общото събрание, проведено на 8 април 1998 г., бе анулирано изискването за цената, по която ще се придобиват акциите. Тогава бе променен и уставът на банката, името и надзорният й съвет, от който бяха извадени Стоян Мишев, Владимир Кънчев и Кирил Льосков - все хора от групата на Цветан Начев.


Цветан Начев и покойният вече Владимир Кънчев веднага атакуваха тези решения на общото събрание пред съда и прокуратурата. Едва на 12 април 2000 г. - две години след жалбата им - по молба на прокуратурата, Софийският градски съд постанови, че решенията на общото събрание на банката от 8 април 1998 г. са взети в нарушение на закона и вследствие на това във фирменото дело на банката са вписани несъществуващи обстоятелства. Тези обстоятелства, според адвокат Кръстев, са заличени от съдебните регистри още на 30 юни 1998 г. с решение на СГС и вместо тях са вписани като съществуващи обстоятелства нов устав и надзорен съвет на банката.


Софийският градски съд се произнесе по исковата молба на прокуратурата няколко дни, след като Банковата консолидационна компания избра НЕФТИНВЕСТБАНК за предпочитан купувач за БИОХИМ.


Съдебното решение даде повод на много банкери да се запитат дали под въпрос не е поставена

легитимността на ръководството на банката купувач

Адвокатът й Стоян Кръстев обаче поясни, че докато Софийският апелативен съд и Върховният касационен съд не потвърдят становището на софийските си колеги, въпросното решение не влиза в сила. Освен това в него не се засяга легитимността на управителния съвет на банката, обясни Кръстев.


Според прависти дори всички съдебни инстанции да потвърдят решението на СГС от 12 април 2000 г. това все още не означава, че групата на Цветан Начев си е върнала контрола над НЕФТИНВЕСТБАНК, а още по-малко, че автоматично ще продължи преговорите за БИОХИМ. Подобно нещо може да стане само ако за нелегитимни бъдат обявени следващите четири общи събрания на банката (тук влиза и това, което се проведе на 10 юни 2000 г.). Според юристи обаче срокът за обжалване на част от тези събрания отдавна е изтекъл.


В банковите среди се коментира, че

целта на атаката

срещу сегашното ръководство и акционери на НЕФТИНВЕСТБАНК е БКК да я отстрани от приватизацията на БИОХИМ. Ако тази цел бъде постигната, консолидационната компания ще започне преговори с другите двама кандидати - Орел Г Холдинг и консорциума, в който участват Първа инвестиционна банка и ЮНИОНБАНК.


Междувременно на 13 юни 2000 г. пресаташето на НЕФТИНВЕСТБАНК Милан Манолов съобщи, че Софийският градски съд е вписал последните решения на общото събрание на банката, проведено от Нафтекс Петролеум (България), Петрол Холдинг Груп, ДЗИ Общо застраховане, Феста, Ахилеос Меритайм Ентърпрайз и шестте офшорни фирми. Това означава, че съдът признава тяхната легитимност като акционери на НЕФТИНВЕСТБАНК и им присъжда победа в поредната отшумяла битка., като е вписалdл във фирменото дело на кредитната институция гласуваните от акционерите решения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във