Банкеръ Daily

Общество и политика

Окончателно: Преизчисляването на пенсиите се отлага за Коледа

След близо три часа дебати парламентът прие предложението на бюджетната комисия, с което преизчисляването на пенсиите се отлага за Коледа. Това стана с гласуване на последния параграф от промените на закона за Държавното обществено осигуряване, който вече три дни предизвиква спорове и мъчителни дебати в парламента.

Според окончателното решение от 1 октомври до края на годината към всички пенсии ще се изплащат добавки от 120 лв. А от 25 декември 2021 г. пенсиите ще бъдат преизчислени с по-висок коефициент за всяка година трудов стаж - от 1.2 коефициентът се повишава на 1.35.  Също така от 25 декември 2021 г. минималната пенсия се увеличава от 300 на 370 лв. От същата дата максималната пенсия се увеличава от 1440 на 1500 лв. Единствено спорове нямаше по точката, че от 1 октомври обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст се увеличава от 380 на 650 лв.

Финалният вариант мина с гласовете на ИТН, ДБ и ДПС. Трима от ИБГНИ подкрепиха отлагането, а осем бяха против него. ГЕРБ не участва в гласуването. От партията на Борисов изведнъж обвиниха служебния кабинет, че се отмята и отлага преизчисляването на пенсиите. Странно как ГЕРБ хем не гласува за актуализацията, предлагайки само ковид помощи до декември, настоява преизчислението да се случи по-рано. Социалистите пък настояваха всички, гласувани преди два дни увеличения, да бъдат приети отново.

Дебатите в залата започнаха с обвинения, че се използват процедурни хватки. Настана объркване кои текстове трябва да се гласуват и възможно ли е прегласуване, тъй като част от тях ще минат едва ли не на трето четене.

"Парламентарната ни група предложи актуализация на пенсиите с мисълта, че няма да бъдат подкрепени пенсионерите само до Нова година с подаяние от 100 или 120 лв. Това обясни председателят на Комисията по бюджет и финанси и депутат от "Има такъв народ" Любомир Каримански по време на дебата. Той изтъкна, че в един момент тази добавка от 120 лв. ще бъде отнета от пенсионерите, след като изтече периодът на епидемията. "Точно затова ние предложихме много ясно актуализация на пенсиите на база реален осигурителен доход. Сега обаче се мъчим да намерим компромис и смятам, че благодарение на разума има компромис, който може да предложим между всички парламентарни групи и той касае сроковете", каза още Каримански.

Александър Ненков от ГЕРБ обвини в лицемерие финансовия министър Асен Василев, който в проекта на Министерския съвет е заложил актуализация от 1 октомври, а вчера се отметнал с датата 25 декември: "Ваша е отговорността, поемете я. От 1 октомври нека пенсионерите да получат своето очаквано актуализиране, а не това, което правите в момента, това е много лицемерно. Вие го правите от края на годината, когато най-вероятно ще има друго правителство, господин Василев. Това е истината", каза Ненков.

Финансовият министър отново заяви, че в пленарната зала преди два дни са гласувани два взаимоизключващи се текста - освен добавка, да се получава и индексирана пенсия, като обясни, че това не е било заложено в разчетите на Министерския съвет. "Затова предложението ни, което бе прието вчера в бюджетната комисия, позволява пенсионерите да получат повече пари от предвиденото от нас първоначално и предвижда преизчислението да остане трайно и постоянно през годините, освен ако някой не го отмени. Можем да си го позволим, защото допълнителният разход е 115 млн. лв., а имаме около 300 млн. лв. допълнителни приходи в последните 2 месеца", обясни Василев. И добави, че датата за преизчислението - 25 декември - е избрана така, че увеличението да стане постоянно. 

Казусът с преизчислението на пенсиите дойде от това, че в един момент във вторник бяха приети дори три различни предложения за увеличението. В крайна сметка бюджетната комисия се събра на извънредно заседание и реши от 1 октомври до края на годината пенсионерите да получават по 120 лв. добавка, а преизчислението на пенсиите с по-висок коефициент (от 1.2 на 1.35)  и увеличението на минималната пенсия от 300 на 370 лв. да влязат в сила от 25 декември. Предложението, макар и трудно, накрая беше прието и в залата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във