Банкеръ Daily

Общество и политика

Окончателно отпадна машинното гласуване на местни избори

Парламентът прие на второ четене промени в Изборния кодекс, с които машинното гласуване се отменя за предстоящия наесен местен вот. Текстовете бяха подкрепени от 129 депутати, докато 69 бяха "против", а 1 "се въздържа".

Първоначалната идея на управляващите от ГЕРБ бе машините да отпаднат и на парламентарни избори. Това обаче не се случи и под натиск от ДПС бе прието на президентски, парламентарен и европейски вот да се гласува единствено с машини, освен в секциите, където избирателите са под 300, тези в болници и социални домове, както и на кораби. В тези секции ще се гласува с хартиена бюлетина.

От движението дават заявка, че веднага след вота за местна власт през есента ще инициират нови промени в изборното законодателство. И ще настояват за въвеждане и машинно преброяване на хартиените бюлетини в секциите, в които ще има вот с такива.

ГЕРБ също планират да предложат промени в Изборния кодекс след местните избори. "Ще направим всичко възможно след местния вот да отворим отново кодекса и да търсим решения, гарантиращи прозрачния изборен процес", обясни председателят на парламентарната група Даниела Дариткова.

Водачът на депутатите от ГЕРБ обеща също така дебат за коректно отчитане на резултатите, както и за преодоляване на недостатъците на машинното гласуване.

В отрицателен вот депутатът от "БСП за България" Иван Иванов се обърна към управляващите с думите: "Гласувах против, защото представителите на вашата парламентарна група не знаят кога са искрени, гласувах против, защото целенасочено от месеци насам движите законодателния процес в тази насока". 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във