Банкеръ Daily

Общество и политика

Окончателно: Без пръстови отпечатъци в болниците

Върховният административен съд окончателно отмени пръстовия отпечатък, който бе въведен от бившия здравен министър Петър Москов като метод за регистрация в болниците, съобщава Дарик радио. 

Съдът спря действието на въпросната система още през ноември, но тогава Министерството на здравеопазването, НЗОК и Министерският съвет обжалваха становището на съда. Днес обаче решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Пръстовият идентификатор бе атакуван в съда от Центъра за защита на правата в здравеопазването, Федерация „Български пациентски форум” и Сдружението на частните болници.

През февруари служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев заяви, че въвеждането на пръстовата идентификация не е икономически оправдано и тя трябва да бъде заменена с електронна здравна карта.

През ноември миналата година тричленен състав на Върховния административен съд обяви разпоредбата на предишния здравен министър за въвеждане на пръстовата идентификация за нищожна, но петчленен състав я възстанови в началото на този месец до окончателно произнасяне по казуса.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във