Банкеръ Daily

Общество и политика

Около половината от младите българи пушат

Между 45% и 50% от младите хора у нас пушат. Това показват данните от проучване на "Коалиция за живот без тютюнев дим" и "Блу линк нет". Най-често младите пропушват между 15 и 19-годишна възраст. Една пета от тях започват още между 10 и 14 години.

95% от запитаните не одобряват тютюнопушенето от бременни жени или млади майки, а над 60% от младежите са против рекламирането на тютюневи изделия, но въпреки това пушат.

Младите започват с фабрични цигари, а една част от тях с наргиле. Все по-популярни сред тях са нагреваемите цигари заради възможността да се пушат на закрито, казва д-р Маша Гаврилова от Коалиция „Живот без тютюнев дим“. По думите ѝ наргилетата са не по-малко опасни за здравето.

„Вдишването на дима става много по-продължително, отколкото да изпушиш само една цигара и да спреш да пушиш за известно време. Има горене, има изпаряване, наистина са по-вредни“, посочи тя.

Специалистите призовават да се следи за спазване на забраната за пушене на закрито. Д-р Гергана Гешанова припомня, че пасивното пушене е почти толкова вредно, колкото и активното.

„Ако забраната, която беше въведена, се спазва, това в някаква степен ще предпази младите хора, които най-често се включват в тези заведения. И ще бъде нещо добро за здравето им. Това са местата ,където хората най-активно дишат и поемат всичко вредно“, обясни тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във