Банкеръ Weekly

Общество и политика

ОКОЛО БУЛБАНК ЗАМИРИСА НА ПРЕМЯНОВ

Неслучайно прякорът на доцента от УНСС и бивш председател на АТБ е малката секира. И докато се цели в политиката, изказвайки се за икономиката, Стоян Александров успя да опъне като ластик нервите на вицето Петър Жотев. Може би неговата версия за продажбата на БУЛБАНК бе последната капка в чашата, която пълниха всички медии, че дори и уж обективният Файненшъл Таймс. Който пък ни в клин, ни в ръкав стигна до извода, че председателят на БУЛБАНК бил против избрания купувач УниКредито Италиано - Алианц и подкрепял втората оферта на Кановас С.А., контролирана от милиардера Вардиноянис, само защото БКК орязала премиите на съвета на директорите на управляваната от Чавдар Кънчев банка за миналата година. Според простата икономическа логика по света, ... а вече и у нас, купувачът на една банка се определя от собственика, а не от мениджмънта й. И е съвсем сигурно, че вицепремиерът и изпълнителен директор на БКК Петър Жотев знае това.


Втората дребна подробност, убегнала от зоркото журналистическо око на колегите от Файненшъл Таймс, е, че ексклузивният купувач на БУЛБАНК бе назован на 10 май, а общото й събрание, на което мениджърите й били ощетени, се проведе шест дни по-късно. Всичко това само подсказва, че надробеният компромат си е чисто български, но вероятно е бил поднесен на доста сносен английски и от високо място, за да хване дикиш.


Апропо, днешните управляващи очевидно са с къса памет - не помнят как заклеймяваха банкерите, които прибират комисиони за отпуснат кредит, вместо да управляват банките така добре, че да си заслужат възнаграждението за добро управление. Но очевидно, според тях, по-редно е да се вземат заплати от участие в 10-15 борда на полуумрели фирми, отколкото да се изкарват добри пари от кадърното управление на едно дружество, пък още повече когато то е банка. В случая с БУЛБАНК си струва да напомним, че нейните шефове подкрепиха правителството при операция за обратно изкупуване на външния дълг, от която хазната спечели 25 млн. долара. Освен това банката се отказа от претенциите си по едно свое спорно вземане за 10 млн. от БИОХИМ само за да не пречи на приватизацията й.


Че Кънчев има много заслуги и може би затова и много врагове, не е тайна за никого в банковата система. Още се помни напънът на Премянов да го отстрани, защото, видите ли, с нещо не угодил на Виденовото правителство. Жалко би било, ако и сегашните управляващи докарат работата дотам.


Фактът, че продажбата на БУЛБАНК нажежи партийните страсти до червено, най-малко означава, че шефовете й са против нея. А още по-малко, че те ще изземат функциите на собственика. И тъй като атаката срещу сделката за БУЛБАНК придобива застрашителни размери, БКК се принуди да разтовари част от напрежението, изпускайки малко данни.


В прессъобщение до медиите БКК уточнява, че поради поверителния характер на информацията не може да разкрие специфични условия на офертите, които е получила. Все пак съвсем пунктуално - в осем точки, компанията продавач на българските банки информира какво не е истина в публикациите на Александров и други по-невзрачни от него автори.


Първото разграничение на БКК от медийните писания, което звучи по-скоро като обещание, е, че: Никаква част от приходите от продажбата на БУЛБАНК няма да бъде използвана за покриване на дълга към Италия.


Въпреки че определена част от цената, платена за БУЛБАНК, може за бъде задържана в доверителна сметка за ограничен период от време - за покриване на някои специфични гаранции, действителният размер на тази сума със сигурност ще бъде значително по-малък от 30%, коментират хората на Жотев. И допълват: Най-вероятно размерът й няма да надхвърли 5%, а дори и в този случай най-накрая БКК ще си получи тази сума заедно с лихвите, натрупани по нея.


По повод недоволството на втория кандидат - Креди Агрикол Индосуец - Кановас С.А., от избора на купувач пресслужбата на БКК уточнява: Проектодоговорът за покупко-продажба, подаден от Кановас, съдържаше многобройни срокове и условия, също както и останалите две оферти.


От БКК са категорични, че няма да разкрият предложените цени в офертите, но вярват, че стойността на БУЛБАНК е отразена в най-добрата оферта. В подкрепа на това те съобщават, че изборът на УниКредито-Алианц за предпочитан купувач на БУЛБАНК е бил одобрен и от двамата чуждестранни съветници по сделката - Кредитанщалд инвестмънт банк и Креди Суис Фърст Бостън, както и от Баренц груп - в качеството му на съветник при приватизацията на всички държавни банки. А това вече звучи далеч по-убедително, отколкото, ако се каже, че съветът на директорите на БКК сам е взел съдбоносното за България решение. В случая по-важното е, че е постигната диверсификация на отговорностите.


Намеренията на УниКредито-Алианц да купи не само БУЛБАНК, но и ОББ и евентуално да ги слее, бе другият повод за коментари и недоволства в нашите финансови среди. По този повод от БКК твърдят, че са оценили офертата на УниКредито-Алианц без оглед на това, какви намерения биха имали или не биха имали те да закупят Обединена българска банка или която и да е друга банка.


В случай че УниКредито или Алианц желаят да закупят друга банка, те трябва да получат одобрение от Комисията за защита на конкуренцията, независим орган, който ще трябва да оцени антиконкурентния ефект на съвместното закупуване на акции, пише още в становището на БКК. Както е тръгнало, напоследък нищо чудно и тази сделка да стигне до Николай Павлов, който пък ту ще твърди, че е изгодна, ту обратното.

Facebook logo
Бъдете с нас и във