Банкеръ Daily

Общество и политика

Около 800 хил. души над 60 години са получили първа доза ваксина

През последния месец у нас значителен брой възрастни хора са се ваксинирали срещу коронавируса. От началото на годината до началото на май малко над 400 000 души над 60 години са получили първа доза от ваксината, за следващия месец са се ваксинирали още толкова. Значи около 800 000 са получили доза от ваксината. Ако продължаваме в същите темпове, може би след около 2 месеца тази най-критична част от населението ще бъде защитена, което ще ни позволи да не прилагаме чак толкова строги мерки. Това обяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

Той е убеден, че ваксинирането е най-сигурният начин да отпаднат мерките и категорично отрече обвиненията срещу него, че е против имунизацията. Здравният министър е на мнение, че недостигът на ваксини, скандалите около една от тях и липсата на здравна информационна кампания са довели до негативното отношение към ваксинацията в страната. "Тази създадена психологическа нагласа е много трудно да бъде преодоляна. Сега полагаме усилия да организираме здравна информационна кампания. Получаваме подкрепа от Европейския съюз, от Световната здравна организация, включително и от медиите, за да убедим колкото се може повече хора, че ефективният начин да се предпазим не е дистанцията или маските, а ваксината. Сега имаме повече информация за ваксините, отколкото в началото на годината, когато страховете може би са били основателни. Но днес виждаме, че над 2 млн. души са ваксинирани", каза Кацаров пред Нова телевизия. Той сподели, че в момента се дискутира въвеждането на стимули за ваксинация, но не е привърженик на подобна идея.

"Експертите очакват нов пик на коронавируса през есента. Аз не мога да го кажа със сигурност, нито да обещая, че няма да има нов пик. Може да има още и през лятото. Нещото, което ми липсва, е оценка на това колко души са се срещали с вируса. За съжаление не е направено нищо такова до този момент", посочи здравният министър. Той ще представи проучване от частна компания, което да даде първоначална представа за това. Кацаров е провел разговори с частни софтуерни компании, с които да се проведе мащабно проучване. Целта е да се съберат данни за срещата на населението с вируса.

"В момента се разработва механизъм както за мерките, така и за влизащите в страната граждани. Искам всичко да бъде прозрачно, да има видими правила, за да няма изненадващи заповеди, среднощни пресконференции. Предварително да бъде ясно при какви показатели какво ще се случва. Това ще стане в кратки срокове", увери служебният министър.

По повод констатирания в страната делта щам на коронавируса, Кацаров подчерта, че това е огромен риск. Притеснила го късната реакция на здравните власти – пробата от пациента е взета на 5 април, резултатите от нея станали ясни в средата на юни. Според ресорния министър причината за това е липсата на процедура, която ще бъде въведена от другата седмица със заповед и 10 процента от пробите вече ще се секвенират. За въпросната ситуация Кацаров смята, че отговорността е на бившия здравен министър Костадин Ангелов и на бившия директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

"Напълно е възможно този вариант вече да се разпространява. Той вече е изолиран в голяма част на страните в Европейския съюз. Ние не сме изолиран остров, няма да е изненадващо, ако открием нови проби. Най-ефективният начин да се предпазим е да се ваксинираме. Ако не искаме нищо да се затваря, просто трябва да се ваксинираме", апелира министърът.

Кацаров е поискал аналитични доклади, свързани с PCR изследвания, тестване, ваксинация за последната година. Не е открил нито един. "Ако не сме наясно къде сме сгрешили през тази година, рискуваме да повторим същите грешки при следващата вълна или при следващ вирус", каза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във