Банкеръ Daily

Общество и политика

Около 60% ръст на доходите ще върне българите от полетата на Европа

"Анализите показват, че около 60% ръст на доходите в земеделието може да върне нашите сънародници от полетата на Западна Европа, защото българите работят в сектор "Земеделие", но не в България". Това каза пред БНР Анелия Иванова - председател на Федерация "Земеделие" в КТ "Подкрепа". Тя даде пример с цената на труда във Франция, където е 10,15-10,20 евро на час. Иванова уточни, че за България няма такава статистика за цена на труда на час, но масово става дума за заплащане в размер на минимална работна заплата.

"Фермерите казват, че по време на кампания плащат около 1200-1500 лева, но няма работници. Отговорът на въпроса защо няма работници е несигурността в работата - тя е сезонна. Ние предлагаме тези работници да бъдат наети на трудов договор и ако е възможно, да бъдат прехвърляни от едно стопанство в друго - през целия сезон. Започвайки с брането на рози, да приключат дейността си есента с брането на гроздето", посочи тя.

Анелия Иванова припомни, че заради кризата с коронавируса ЕК е предоставила различни мерки за увеличаване на държавните помощи. "Ние предлагаме част от тези средства, които се отпускат, да бъдат насочени пряко към подпомагане на доходите в сектора с около 60%", каза още Иванова.

По думите ѝ ниската цена на труда, която плащат фермерите, е основната причина за липсата на желание у българите да работят в земеделието. „В същото време тази работа не е устойчива, в сектор "Земеделие" работата е сезонна. Затова предлагаме държавата да направи всичко необходимо, за да подпомогне доходите на работниците във фермите", изтъкна Иванова. 

Тя заяви, че Агенцията по заетостта трябва да се включи по-активно в изпълнението на посредническата дейност между търсещите работа и предлагащите. "Трябва да има желание от двете страни обаче. Да има желание от страна на българските работодатели работещите в сектора да искат да си изсветлят дейността. Министър Деница Сачева призова няколко пъти фермерите да подават заявление за нуждата от работна сила", посочи Иванова.

Според нея сектор "Земеделие" в България е изключително в сивата част на икономиката. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във