Банкеръ Daily

Общество и политика

Около 20 хиляди семейства повече ще получат семейни добавки

От следващата година член на семейство,който има доход между 400-500 лв, също ще получава семейни добавки в размер на 80% от пълната сума, т.е по нашата преценка, че около 20 000 семейства повече ще получават семейни добавки. Това каза социалният министър Бисер Петков пред БНТ.

"Целта е да се разшири кръгът на хората, които ще получават добавки. За семейства с едно дете добавката е увеличена от 37 на 40 лева, с две деца от 85 на 90 лева. Не са увеличени с по-голяма сума, защото сумата в бюджета на Министерството за тази програма не е променена. Логиката е, че едно 4-членно семейство, в което и двамата родители получават заплата до около средната, също ще има право на семейно подпомагане", обясни Петков. 

Той подчерта, че има изпреварващ ръст на приходите над разходите, което е положително от гледна точка на финансово стабилизиране на осигурителната система.

Социалният министър коментира, че осигурителната система става малко по-автономна, което е целта на нейното обособяване в самостоятелен фонд. По думите му бюджетът на държавното обществено осигуряване намира един баланс между финансово стабилзиране на системата и повишаване на адекватността на основни социално-осигурителните плащания.

Относно правото на инспекцията по труда да обяви в несъстоятелност на фирма, която не изплаща няколко заплати на повече от 30% от работещите, той коментира. че не е сериозно да се смята, че Инспекцията по труда ще може от първия ден след обнародване да предяви иск за производство по несъстоятелност, защото е необходима промяна в устройствения правилник. Това беше един от аргументите да подкрепя предложенията народен представител за влизане по-късно в сила.", каза още министър Петков.

"След като бъде приет закона ИА "Главна инспекцията по труда" ще направи всичко възможно да защити интересите на работници и служители така, както го прави и сега. Решението дали ще има отлагателен срок е в ръцете на депутатите. Получава проблем, че за някои фирми, ако се даде отлагателн срок за влизане в сила и остане 12-месечен срок, част от работниците не биха могли да получават заплатите си", каза още Бисер Петков.

По отношение на пенсиите той каза, че от 1 януари пенсиите продълж да нарастват поради това, че продължителността на осигури стаж във формулата се увеличава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във