Банкеръ Daily

Общество и политика

Ограничителните мерки у нас не са добре таргетирани и обмислени, твърди Димитрина Петрова

Извънредното положение е благоприятна почва за подхлъзване към автокрация, към авторитаризъм и подронване на демократичните институции. Това заяви пред БНР Димитрина Петрова, депутат от Великото народно събрание, член на „Екогласност“, съосновател на Българския хелзинкски комитет, а сега част от инициативата Българска общност за либерална демокрация (БОЛД). „Когато се пречи на работата на Народното събрание и съдилищата не работят, тогава няма възможност за контрол върху изпълнителната власт”, подчерта тя.

„Изпълнителната власт, оставена без контрол, по правило винаги се хлъзга към авторитаризъм. Трите формални власти трябва да се балансират една друга дори при извънредно положение“, посочи една от първите правозащитнички у нас.

Позиция на правозащитната общност, оповестена на 13 април, формулира 15 заплахи за демокрацията и 7 положителни възможности, породени от кризата, посочи Димитрина Петрова. Прави се правозащитен анализ на всяка от ограничителните мерки – дали те са законни, дали съответстват на целта и дали са строго необходими, тоест дали същата цел не би могла да се постигне и с по-лека мярка.

По думите й ограничителните мерки у нас не са добре таргетирани и не отговарят на условията за въвеждане на извънредни мерки, разписани в критерии на международното право. „Получава се така, че мярката е или недостатъчна и неефективна, или прекалено рестриктивна”, коментира Димитрина Петрова, според която „не се получава в нашето управление точно този баланс". „Много се говори за пропорционалност, а това означава да се претегли дали ползата тежи повече от вредата”, каза тя.

„КПП-тата (в ромските квартали – бел. ред.) според нас са извънредно проблематични. Могат да представляват случаи на пряка дискриминация на етническа основа, строго забранена при всички обстоятелства, включително при извънредно положение. Вече има от вчера доклад на „Амнести интернешънъл“ срещу България с изразена тревога за етническа дискриминация на ромските квартали. Тук проблемът е, че имаме една бланкетна мярка – не се анализира и не се преценява на място колко е опасно, а целият квартал се блокира“, коментира Петрова.

Като друг пример за надхвърляне на границите на пропорционалните ограничения Димитрина Петрова откроява вечерния час в Стара Загора. „Този вечерен час - какъв му е смисълът? Нима излизането по неотложни оправдани причини се различава от същото денем? С какво това помага на борбата срещу коронавируса?“, попита тя.

Димитрина Петрова смята, че има много примери за необмислено въвеждане на мерки с дисциплинарен, наказателен подход. „Както в началото - 5 хиляди лева глоба за преминаване през една градска градинка. Това говори за инстинктите на управляващите най-напред да ударят с голямата балтия. Първо да накажат, а после ще му мислим. Това е подход, това е манталитет“, категорична е правозащитничката.

Като абсурд Димитрина Петрова определя затварянето на парковете, докато същевременно работят църквите. „Смятам за абсолютен абсурд, че ми е затворена Витоша, а ми е отворен храм-паметник „Александър Невски“. Аз не искам да отида на църква, аз искам да отида в природата! Не виждам абсолютно никакъв здрав смисъл в това. Някой да ми обясни в какво е смисълът. Не могат да регулират движението в планината ли? А могат в църквата? На два метра в църквата е по-лесно да бъдем, отколкото в планината?“, коментира Петрова. Тя е категорична, че КПП-тата по великденските празници са провал на управлението. 

„Хора, които излязоха от София в сряда-четвъртък преди Великден като законопослушни граждани, няколко дни по-късно се оказаха в унизителното положение да чакат на огромни опашки с часове, да не могат да се приберат, изведнъж те се оказаха закононарушители. Тук няма разум. Това не са разумни, премислени мерки. Нас ни правят на маймуни. Някаква мярка се въвежда, след това тя самата показва абсурда си и се отменя. Има маски - няма маски. Ще има двучасови коридори за влизане – няма да има“, коментира Димитрина Петрова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във