Банкеръ Daily

"Демократична България":

Ограничени отношения с режима в Беларус и промяна на позицията за Северна Македония

Стефан Тафров

Отвличането на пътнически самолет от страна на Беларус за нас е акт на държавен тероризъм в услуга на един комунистически диктатор, който се е вкопчил във властта. Това е безпрецедентно и поставя пред изпитание важна част от системата на международните отношения, каквато е въздушната авиация. Това заяви по БНТ Стефан Тафров, член на управленската алтернатива на "Демократична България" с ресор външна политика и европейски въпроси.

Според него, по този начин беларуският лидер Лукашенко дава сигнал, че се поставя извън международните отношения. "Това е акт на отчаяние", допълни Тафров.

Във връзка с това, че Русия подкрепя този режим, Тафров обясни, че тя харчи доста пари и отношенията между Путин и Лукашенко не са никак прости. "България не бива да има отношения в сфери като енергетика и национална сигурност с режими като Беларус", заяви експертът, като посочи, че българските самолети са били ремонтирани именно в Беларус.

Защо не бяха ремонтирани в Полша или Украйна, а в Беларус? Това е въпрос на геополитически избори, категоричен е Тафров.

Ние не сме срещу Беларус като страна, а сме на страната на беларуския народ срещу авторитарния комунистически режим на Лукашенко, обясни Тафров.

Той подчерта, че не може отношенията между България и Северна Македония да бъдат основани на омраза. "Ние трябва да може да си говорим и да се разбираме, знаете, че България първа в света призна РС Македония като държава", обясни Тафров.

"България е много изолирана в ЕС по тази тема, това е истината. Българската позиция е неразбрана и президентът Радев ясно показа, че ние сме в дипломатическа изолация по въпроса. Това са фактите. Ние от "Демократична България" искаме Пътна карта с конкретни мерки, които са измерими. В момента нашата позиция се свежда до едни емоционални формулировки", каза Тафров.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във