Банкеръ Daily

Румен Радев:

Ограничаването на права трябва да е ясно мотивирано и пропорционално на заплахата и да изключва управленско своеволие

Пандемията от коронавирус подлага на изпитание обществото ни. Строгите мерки са необходими, за да се гарантира най-висшата ценност – здравето и живота на българските граждани. Но от тяхната адекватност, законосъобразност и начин на приемане и прилагане зависи не само ефективното преодоляването на кризата, а и развитието ни като демократична и просперираща държава. Ограничаването на права трябва да е ясно мотивирано и пропорционално на заплахата и да изключва управленско своеволие. Това написа в позиция президентът Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Редом със строгите ограничения е необходим и пакет от икономически и социални мерки. Без тях здравната криза бързо ще прерасне в икономическа и ще засегне най-силно социално слабите и малкия и среден бизнес, осигуряващ работа на огромна част от българите", допълва държавният глава.

"Вярвам, че българските граждани ще проявят разум и самодисциплина в тази критична ситуация и няма да се поддадат на паниката. От тяхната гражданска отговорност зависи бързото справяне с проблема", се казва още в позицията на президента.

Радев призовава всички да подкрепим нашите лекари и медицински работници в тяхната нелека и отговорна обществена мисия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във