Банкеръ Daily

Общество и политика

Оградата по пътя към летния сарай на Доган е премахната

Лидерът на "Да, България!" Христо Иванов и симпатизанти на партията пристигнаха край т.нар. летни сараи на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, за да осигурят достъп до плажа в парк "Росенец". По-рано днес се появи информация, че незаконната ограда, която възпрепятстваше движението по общинския път, отново е издигната и до вчера преминаването по него е било невъзможно. 

Днес обаче оградата беше преместена и заедно с активиста на "Да, България!" Иво Мирчев и журналисти, Иванов успя да стигне до плажа. Акцията беше излъчена на живо във Фейсбук.

"Тук ще видите една политическа лъжа. Бургаската община твърдеше, че тук няма път, че той забива в частен имот, че не осигурява достъп до брега и това беше използвано като мотив този път да бъде харизан на Доган. Искам да попитам  Димитър Николов, в качеството си на кмет на Бургас и на зам.-председател на ГЕРБ, каква политическа отговорност ще поеме", каза Иванов, докато вървеше към плажа.

Според него плажът в "Росенец" е "знаково петно на беззаконието". А "ДПС не се занимава с правата и свободите на избирателите си, а само и единствено с привилегиите и далаверите на върхушката си, с това да поставя държавата в непрекъснато зависимост. Иванов определи ДПС като "нулевия пациент на българското беззаконие и на българската корупция".

Председателят на "Да, България!" отново показа незаконното, по думите му, яхтено пристанище в имението на Ахмед Доган, изградено в акваторията пред него.

Той подчерта и че почетният председател на ДПС е регистрирал охранителна фирма, която трябва да поеме както личната му охрана, така и тази на имотите му, след като публично бе обявено, че се е отказал да ползва гардове на Националната служба за охрана. Това стана след като служители на НСО попречиха на Христо Иванов да стигне до плажа в "Росенец" на 7 юли. 

Според съпредседателя на "Демократична България" новата частна охрана на Доган и на имотите му ще стане възможна отново с публични средства, тъй като ще бъде финансирана с пари, получени за студеня резерв, който ТЕЦ "Варна", собственост също на Доган, трябва да осигурява за националния енергиен баланс.

"ТЕЦ "Варна" функционира напълно виртуално. Въпреки това е получила близо 50 млн. лв. за осигуряване на т.нар. студен резерв, а сега с тези пари ще се плаща за охраната на скромния философ д-р Доган, в чийто имот всичко невъзможно става възможно - има пътища, по които не може да се върви, плажове, които не са плажове и яхтени пристанища, които са поземлени имоти", изтъкна Иванов.

 Общинският съветник от "Демократична България" Димитър Найденов показа пред журналистите акт за публична държавна собственост, според който през 1996 г. яхтеното пристанище, изградено пред сараите на Доган, е било описано като кей с дължина 40 м.

А Иванов припомни, че плажът до имението на почетния лидер на Движението все още не е нанесен в кадастралните карти, което е пропуск и той трябва бързо да бъде поправен. След това той обяви, че от утре започва набирането на средства за издигането на постоянен пилон със знаме на плажа до сараите на Ахмед Доган, а до края на седмицата ще бъде обявен идейният проект и бюджета му.

Поводът за инициативата стана това, че когато гардовете на НСО попречиха на лидера на "Да, България!" да стигне до плажа, един от охранителите хвърли българския флаг, който Иванов носеше със себе си, на земята.

Припомняме, че плажът край "Росенец" не е включен в кадастралната карта, защото не е подавано искане за това. Според позицията на Министерството на туризма не става ясно кой трябва да подаде такова искане. Не е ясно също дали ведомството, което отскоро е под контрола на вицепремиера Марияна Николова, ще опита да направи нова проверка по случая. 

В края на юли Общинският съвет в Бургас реши пътят до лятната резиденция в "Росенец" на почетния председател на ДПС Ахмед Доган да остане общински.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във