Банкеръ Daily

Общество и политика

Оградата по границата ще продължи да се строи без обществена поръчка

Оградата на границата с Турция ще продължи да се строи без обществена поръчка за изпълнител, реши парламентът днес, като прие на първо и на второ четене днес поправките в Закона за обществените ппоръчки. Те бяха внесени спешно от депутати от всички групи в управлението по настояване на премиера.

По искането нямаше дебати. Като мотиви за искането депутати от четирите партии в управлението - ГЕРБ, Реформаторският блок, Патриотичният фронт и АБВ, посочват, че бързото изграждане на защитно инженерно съоръжение от възпрепятстващ тип по българско-турската граница се прави във връзка с осигуряването на националната сигурност.

"БСП  подкрепя промяната в закона, въпреки изкушението образно казано "да ви го върнем" заради случилото се в предишния парламент тъкмо по тази тема", заяви бившият министър на отбраната и настоящ депутат Ангел Найденов. Ще приема, че една година по-късно са осъзнати проблемите с процедурите, сроковете, начина за изграждане на защитното съоръжение, посочи той. По думите му всеки ден забавяне носи допълнително натоварване на хората, ангажирани с охраната на границата, и повече разходи, увеличават се и рисковете за сигурността на страната. Найденов поиска повече механизми за контрол по изразходването на средствата и прозрачност на процедурите.

Росен Петров каза, че "Български демократичен център" подкрепя промяната в закона, защото всяко забавяне би било смъртоносно за нашата страна. В този случай националният интерес стои над всички политически пристрастия, заяви той.

Председателят на комисията по отбрана в Народното събрание ген. Михо Михов посочи, че проблемът с миграционния натиск е системен за България. Според него изграждането на защитното съоръжение е послание към Близкия и Среден Изток и Африка, че България вече не е разграден двор. Той смята, че в дейностите по изграждане трябва да бъдат включени и областните управители на Бургас, Ямбол и Хасково, за да се осигури прозрачност. Ген. Михов посочи, че МВнР, към което е отправил питане от преди близо два месеца, неглижира проблема. Той отбеляза, че ПГ на АБВ подкрепя промяната в закона, но системният проблем няма да се реши само с нея.

Facebook logo
Бъдете с нас и във