Банкеръ Daily

Общество и политика

Оградата по границата ни с Турция има нужда от спешен ремонт

Оградата по границата ни с Турция има нужда от доста ремонт и това трябва да бъде извършено в топлите есенни месеци, за да можем да направим съоръжението по-надеждно. Това заяви на брифинг в Министерски съвет служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков.

"След като се ремонтират отделни участъци, съоръжението ще стане по-надеждно и ще го поддържаме регулярно, за да не изпада в състоянието, в което е в момента", увери той.

Бойко Рашков посочи още, че в следващите няколко дни ще бъде излъчен журналистически филм, в който обществото ще може да види какво е истинското състояние на граничната ограда.

Още в началото на месеца шефът на силовото ведомство заяви, че заради спешността от възстановяване на оградата би било противопоказно да се прави обществена поръчка, защото би има сериозно забавяне заради бюрократичните процедури.

Тогава вътрешния министър подчерта, че за каналите за трафик на хора сега мигрантите контактуват с чуждите граждани, намерили статут в нашата страна. Той призна, че това затруднява нашите служби. Разследват се по-малко от 200 души, свързани с трафика.

МВР поема поддържката на оградата на границата с Турция

Павителството днес реши поддръжката и охраната на оградата по турската граница да премине изцяло към МВР - Гранична полиция, съобщи още служебният министър на вътрешните работи.

Той припомни, че се подготвя подобно решение още от миналата седмица.

Досега за поддръжката на съоръжението отговаряха областните управители.

Опасност от нова бежанска вълна - няма 

Днес председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова увери в това, че за момента няма проблем с нова бежанска вълна.

Заетостта на всичките центрове е 30 процента.

През последните две години, търсещи закрила у нас основно са мъже, обясни Петя Първанова. Жените са 5 или 6%, децата до 18 г. - придружени или непридружени, са между 35 и 40%, като тази година няма разлика, отбеляза председателят на Държавната агенция за бежанците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във