Банкеръ Daily

Общество и политика

Огнян Минчев: Президентът оглавява въстание

Ролята на президента Румен Радев е изцяло нетипична за неговата позиция. Той на практика оглавява едно велико народно въстание срещу институции на изпълнителната и законодателната власт. Това мнение изрази пред БНР политологът Огнян Минчев.

Той на практика оглавява въстание. Той няма ролята на президент, тоест на посредническа фигура, която трябва да възстанови дълбоко нарушената легитимност на упражняването на политическата власт в България", коментира Минчев. Имаме сблъсък на институциите, но нямаме криза на институциите, нямаме блокиране на дейност на институциите, уточни политологът. 

"Ако ГЕРБ не съберат 120 подписа, това ще означава преход от криза на легитимността към криза на парламентарното мнозинство", изтъкна Минчев. Той подчерта, че Конституцията е кризисна дъвка, която в момента широко се употребява. Нова Конституция по думите му не е лекарство за изострените отношения в страната.

"Нова Конституция се прави, когато обществото е в спокойно състояние и има перспективата да мисли дългосрочно, а в сегашната ситуация има игра с нулев резултат", отбеляза Минчев. Според него имаме сблъскващи се сили, които имат безусловни искания, а безусловният характер на тези искания поставя другата страна в ситуация на твърда неотстъпчивост.

„Или ти падаш безусловно и те измитам от сцената и аз побеждавам, или обратното. В тази ситуация да се говори за Конституция е абсурдно“, посочи още анализаторът.

Огнян Минчев определи като неуспешна инициативата на ГЕРБ да постави въпроса за нова Конституция и свикване на Велико Народно събрание, което по думите му дава инструмент не само на ВМРО да оказва допълнителен натиск върху правителството.

„Досега никой в България не е избегнал депесарския шут в условия на криза във властта. Ако Бойко Борисов го избегне, той ще е първият“, коментира още Минчев. Не е дошло обаче времето за подобен шут, смята той. "Очевидно е, че в момента ДПС не може да се договори", допълни Огнян Минчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във