Банкеръ Daily

Общество и политика

Огнян Минчев: Подкрепата за ГЕРБ е свита до твърдото й ядро

Не само членовете на "Обединени партиоти" ще понесат негативите на управляващата коалиция. Това каза за пред Радио „Фокус“ политологът Огнян Минчев. Той обясни, че негативите ще се понесат от всички нейни членове.

„Според социологическите проучвания ГЕРБ остава най-голямата политическа партия, но бидейки такава в подкрепата на гражданите, тя е свита до своето твърдо ядро. Периферията на ГЕРБ е прогорена в рамките на обществените напрежения и протести от 2020 г. Негативите вече се носят от всички членове на управляващата коалиция, а не само от Обединените патриоти", каза той.

Огнян Минчев припомни, че "Обединени патриоти" отдавна вече не са обединени. ПП „Атака“ от доста време не е част от тази коалиция, а сега се разделят и ВМРО и НФСБ. Според него решението на ВМРО да се яви самостоятелно на избори е рискован ход, но ако е успешен, ще утвърди партията като събирателен образ на националистическия вот у нас. Гаранции за успех обаче няма.

Политологът коментира и заявката на президента Румен Радев за кандидатура за втори мандат. Според него анонсът на президента е насочен към сегашната политическа ситуация, защото до президентските избори има още много време.

България ще спечели тогава, когато политическите й сили застанат на страната на българския интерес, коментира още Огнян Минчев, в отговор на въпрос, какъв е полезния ход на страна ни в отношенията САЩ-Русия- ЕС, по повод ареста на руския опозиционер Алексей Навални. Минчев посочи, че именно от позицията на българския интерес трябва да се обръщаме към Европа, Русия и САЩ.

„Ако трябва да формулирам мое собствено предпочитание, аз бих казал, че България ще спечели тогава, когато нейните политически сили и нейните политически лидери застанат на позицията на българския интерес и от позицията на българския интерес се обръщат в международните отношения и към Европа, и към САЩ, и към Русия – от позицията на българския интерес, а не с калкулациите на това по какъв начин да балансираме между Путин, Навални или някой друг. Не бива да забравяме също така, че България е член на Европейския съюз, тя е член на Алианса НАТО и от тази гледна точка има свои отговорности и тези отговорности са част от нейните интереси“, категоричен е Огнян Минчев.

"Aко България не защитава преди всичко своите интереси, тя по принцип не би имала успех като държава“, отбеляза политологът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във