Банкеръ Daily

Просветният министър Николай Денков:

Оформянето на оценките за първия учебен срок ще е присъствено

Текущите изпитвания на учениците, особено контролните и класните работи, необходими за оформяне на оценките в края на първия учебен срок, да се провеждат присъствено.

Такива указания даде министърът на образованието и науката Николай Денков в писмо до началниците на регионалните управления на образованието в страната във връзка с приключването на първия учебен срок на 31 януари.

Правилото ще важи за всички ученици с изключение на обучаващите се дистанционно по здравословни причини, удостоверени с медицински документ. То е необходимо условие за гарантиране на обективност и равнопоставеност при оценяването, посочват от образователното министерство.

Явяването в училище на учениците, които учат онлайн за писмено или устно оформяне на техните срочни оценки може да стане с еднократно изследване с бърз антигенен тест в училище или с представяне на зелен сертификат.

По изключение е допустимо изпитването да се проведе индивидуално, без ученикът да се тества или да представя сертификат, ако индивидуалните дейности се провеждат извън времето на присъствен учебен процес на паралелките.

От МОН припомнят, че началниците на Регионалните управления на образованието могат да дават разрешение за онлайн обучение на ученици с висок успех, малко отсъствия и с ангажираност към учебния процес, но от началниците се изисква да обръщат специално внимание и да осъществяват контрол върху всеки отделен случай, а  просветното ведомство ще проверява дадените разрешения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във