Банкеръ Weekly

Общество и политика

Офисна (р)еволюция

Споделените работни пространства създават нова трудова среда за свободните професии.

Да откриеш най-подходящата работна атмосфера е една от най-трудните задачи за хората на свободна практика. Комфортът на домашния уют все още изкушава болшинството самоосигуряващи се, но неминуемо води до социална изолация. Обикалянето по ресторанти и кафенета с безплатен интернет също не е алтернатива заради солените разходи за консумация и сърдитите погледи на сервитьори и управители. Професионалистите, които сами изкарват прехраната си, може да нямат шефове, но имат остра нужда от адекватно работно място. И съвсем скоро го намериха в лицето на придобиващите все по-широка популярност т. нар. споделени офиси. Другото им име е коуъркинг пространства (или coworking spaces, както са известни в Западна Европа), защото предлагат чудесна възможност за съвместна работа на много и различни специалисти.


Тази иновативна работна среда

наподобява познатото на всички офис пространство с тази разлика, че малко неща са фиксирани. Всеки разполага с бюро, интернет връзка, принтер, хартия, дори конферентна зала, които обаче се ползват на споделен принцип срещу дневен, седмичен или месечен наем. Цените се движат между 16 лв. на ден и 700 лв. на месец, а клиентите избират между три вида услуги - обикновено бюро, което могат да сменят всеки ден според предпочитанията си (като в библиотека), фиксирано бюро, което ползват само те, и самостоятелна стая, с възможности да приюти екип от трима-четирима души. Срещу допълнително заплащане се предлагат офис оборудване (като заключващи се шкафчета и VoIPтелефон), мултимедия и озвучаване (в това число проектори и сгъваеми платна), счетоводни услуги и правни консултации, кетъринг и помещения за организиране на събития (коктейли, представяния, лекции, семинари и други). Условията са изключително гъвкави, защото всеки ползва онова, от което има нужда, а освен това е свободен да мине от общо на индивидуално бюро или миниофис, да работи, когато и колкото сам прецени, както и да си тръгне още на следващия ден, ако пожелае.


За краткото време, през което съществуваме, установихме, че идеята допада на много хора и определено се чувства необходимост от подобен тип услуги, сподели Александър Михайлов, един от собствениците на коуъркинг пространството Betahausв София и един от реализаторите на проекта за България. И въпреки че


на пръв поглед изглежда скъпо

простите изчисления показват, че този вид работна среда спестява доста разходи.


Мнозина не си дават сметка за времето, което губят в разсейване у дома и което иначе биха могли да прекарат в работа. Плюсовете от това не са само финансови. Освен че не им се налага да инвестират в консумативи и оборудване, да плащат сметки и наеми за помещения, хората печелят повече свободно време за себе си и близките си, а също така получават много нови социални контакти, които в крайна сметка ги допълват както професионално, така и личностно, допълни картинката Люба Христова от Софийската холистична коуъркинг компания Сохо.


Ето така, на чисто пазарен принцип, търсенето роди предлагане и преди малко повече от половин година първите споделени офиси отвориха врати в България. Равносметка от краткото им съществуване все още не може да се направи, но при тенденциите на трудовия ни пазар собствениците и управителите им по-скоро са оптимисти за бъдещето. Идеята за споделени работни пространства се развива доста динамично и това не е изненада за никого, защото този тип работещи се увеличават, а ние предлагаме новите условия, от които имат нужда, отбелязва Михайлов от Betahaus. За никого не е тайна, че в днешно време все повече професионалисти приключват дългогодишните си трудови взаимоотношения и успяват да накарат натрупаните лични контакти и опит да заработят за тях самите. В официалната класификация на длъжностите дори е напът да се появи нова професия - т. нар. фрийленсър. Преведено на български това означава служител на свободна практика, но с особеностите на чисто нова тип заетост. Оказва се, че хората с ценни знания и умения не само не срещат трудности при намирането на индивидуални ангажименти, но и успяват да го направят с доста добра добавена стойност - и финансова, и интелектуална. Професионалистите на свободна практика получават двойни, дори


тройно по-високи възнаграждения

като в същото време придобиват способността да вършат работата на малък отдел, което в крайна сметка излиза по-евтино на съответния работодател. Големите международни компании, разбира се, са склонни да възнаградят труда на един човек със суми между 3 хил. и 8 хил. евро месечно, вместо да поддържат екипи за над 20 хил. евро.


В случая не става дума само за програмисти, консултанти, уебдизайнери, счетоводители, писатели или журналисти. В редиците на фрийленсърите постепенно се вливат също адвокати, одитори, архитекти, пиари, хора от рекламната и гейминг индустрията, фотографи... Друга целева група са стартиращите фирми (т. нар. startup-и)и младите предприемачи, заедно с новата вълна от прохождащи онлайн бизнеси. Споделените пространства са идеални и за дигиталните номади, които работят от разстояние по международни проекти и не желаят да прекарват свободното си време в пътуване от една до друга дестинация.


Отскоро услугите ни ползва и един сценограф, който не успява да организира добре работата си у дома, продължава списъка Александър Михайлов. Добре дошли са и всички студенти, които подготвят курсови или дипломни работи. А защо не и художници, търсещи усамотение и тишина, включва се с предложения и Люба Христова.


Едно от най-големите предимства на споделените офиси са социалните контакти, които всеки може да създаде благодарение на това, че е част от една макар и разнородна по своя характер общност. Светът днес е изключително динамичен и ако не попаднеш бързо на точния човек, можеш напълно да се провалиш. Затова ние знаем с какво се занимават всичките ни клиенти и една от задачите ни е да ги свързваме помежду им. Един програмист например винаги има нужда от дизайнер, на журналиста пък често му трябва фотограф и когато точно този специалист седи буквално на едно бюро от теб, всичко става много по-лесно, изтъква Ангел Спасов от Betahaus.


В крайна сметка всеки може да направи коуъркинг спейс, но голямото предизвикателство е да го напълни с мисъл и


да намери съответните партньори

в страната или извън нея, убедени са създателите на проекта в България. Един от недостатъците на съществуващите споделени офиси сега е, че на този етап се издържат нетолкова от наема на бюра и стаи, колкото от страничните дейности, които организират и които в по-голямата си част са отворени за външни посетители. Става дума за изложби, представяне на книги, всевъзможни кръжоци за малки и големи, уроци по танци, благотворителни инициативи, състезания, дори часове по йога. Обитателите в Betahaus се радват на футуристично кафене, с разнообразие от топли и студени напитки, а посетителите на Сохо скоро ще разполагат с джаз заведение. Естествено, дефектът бързо може да се превърне в ефект, защото колкото повече и различни хора се събират на едно място, толкова по-популярно става то. Съществува обаче и рискът споделените по този начин пространства да не изпълнят основната си цел и да се превърнат в поредните къщи за събития, които просто организират културни мероприятия и осигуряват място за изява на млади и непознати таланти.


nbsp;


nbsp;


Люба Христова е собственик и управител на софийската холистична коуъркинг компания Сохо. Защо холистична?


Пръст в името има писателят Дъглас Адамс и по-скоро книгата му Дърк Джентли - Холистична детективска агенция. Холистична означава цялостна, т.е. идеята на Сохо е да събере в едни физически рамки възможно най-много от нещата, които позволяват на човек да се чувства добре, а именно - да може се съсредоточи върху работата си, да има социални контакти, да има възможности за професионално развитие чрез участие в различните обучения, семинари и лекции, и не на последно място - да има достъп до приятно хапване и пийване, като в това число включвам и храната за душата, която осигуряваме чрез разнообразната ни културна програма, обяснява създателката на компанията.Идеята не се появява спонтанно. Първоначално Люба иска да има малка къщичка в центъра на София, която да подслонява различни културни мероприятия, да има джаз заведение, ресторантче със здравословна храна и магазинче, в което хората, които представят творбите си, да могат и да ги продават. По време на следването си във Франция обаче се запалва по идеята за устойчиво развитие и така намира последното парче от пъзела за собствената си реализация. Създаването на Сохо поглъща над 100 хил. лв. лични средства, предоставени от семейството на Люба Христова. В момента - подчертава тя - не бих казала, че съм успяла, защото имам немалко трудности и все още не съм започнала да връщам първоначалната инвестиция. Но като цяло съм оптимист за развитието на този бизнес. Нещата, които правя, идват много дълбоко от мен самата, вярвам в тях и ги правя с много любов. И хората го усещат, затова всичко е много истинско.nbsp;


nbsp;


Александър Михайлов и Ангел Спасов са само част от екипа на Betahaus. Проектът за този тип споделено пространство се ражда в Германия от нуждата на група студенти да намерят дом за създадената от тях неправителствена организация. Тъй като не могат да си позволят офис, се събират с няколко малки фирми на техни колеги и заедно наемат помещение от 500 кв. метра в Берлин.Тогава се сетихме, че тази схема може да проработи за всички, които са в нашето положение и се върнахме в България, за да я реализираме, казва Михайлов.Намирането на средства в кризисна година, каквато беше 2011-а, се оказва истинска одисея, но екипът все пак успява да намери инвеститори и да отвори врати в началото на миналото лято. Днес инвеститори на Betahausса физически лица от дизайн агенцията Despark, фондът за рисково финансиране LAUNCHubи българската софтуерна фирма Telerik.Чувстваме се много щастливи с това, което правим. Да успееш да откриеш нещо ново в нашата държава е голямо удовлетворение. За успех още и дума не може да става, тъй като предстоят много неща - все пак София не е България, усмихва се многозначително Александър.Здраво натискаме педалите и няма как да се отпуснем сега. Тайната е в упорството, зверското бачкане и удоволствието от това, което правиш - сладката умора, иначе няма смисъл, разкрива своята формула на успеха Ангел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във