Банкеръ Daily

Общество и политика

Официално: Удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 ноември

Министерският съвет прие решение за удължаване срока на обявената извънредна епидемична обстановка, считано от 1 октомври до 30 ноември.

По данни на Европейския център за превенция и контрол па заболяванията, към 19 септември в света са регистрирани 30 540 446 потвърдени случая на COVID-19, от които 952 724 са починали. От тях 2 808 711 случая или 9,2% са заболелите на територията на Европейския съюз /Европейското, икономическо пространство и Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, с общ брой починали — 185 945.

В страната продължава неблагоприятното развитие на епидемичната обстановка, обуславяща се от висока смъртност от инфекции, причинени от новия коронавирус, на фона на намаляваща заболяемост и запазване степента на болнично лечение на заболели с умерена и тежка клинична картина, подчертават от парвителството.

В съобщението на Министерския съвет се твърди, че удължаването на извънредната епидемична обстановка и прилагането на противоепидемичните мерки в страната цели намаляване въздействието на COVID-19 върху общественото здраве и здравната система.

От кабинета отново изтъкват, че това е особено важно за опазване здравето и живота на лицата с повишен риск от тежко протичане на инфекциозно заболяване - възрастни, хора с хронични и онкологични заболявания и имунокомпрометирани състояния, в условия на едновременно разпространение на сезонен грип и COVID-19.

През изминалото денонощие в България са регистрирани 109 нови случая на коронавируса. Излекуваните от ковид-19 са 21. Направени са 3049 PCR теста, показват данните на Единния информационен портал.

Броят на активните случаи на заразата продължава да се увеличава и те вече са 4608 - най-много от 16 август насам. От тях 716 са хоспитализирани, а 31 са настанени в интензивни отделения.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във