Банкеръ Daily

Общество и политика

Официално: Шефката на кабинета на Валери Симеонов става вицепремиер

Марияна Николова

Ръководителят на политическия кабинет на Валери Симеонов - Марияна Николова, е номинирана за вицепремиер. Това гласи проекторешение на Министерския съвет, което ще бъде подложено на гласуване в Народното събрание в сряда /21 ноември/.

Николова също ще отговаря за икономическата и демографската политика.

До номинацията на Николова за вицепремиер се стигна след 7-часови преговори между партиите в съюза "Обединени патриоти" - "Атака", НФСБ и ВМРО. След съвещанието нито един от лидерите на трите партии не направи официално изявление. На излизане от Министерския съвет Волен Сидеров заяви пред журналистите, че "коалицията остава". "Всичко е наред. Всичко изчистихме, всичко е наред, всичко е прекрасно", посочи още ръководителят на патриотичната група в парламента. 

Депутатът от ВМРО и зам.-председател на парламентарната група Искрен Веселинов обяви, че оставката на вицепремиера Красимир Каракачанов не е актуална. 

Иначе по професия Марияна Николова е адвокат, вписана е към Софийска адвокатска колегия. Заемала е различни експертни длъжности в държавната администрация. От средата на юни 2015 г. до 2017 г. е ръководител на отдел "Договорно-правен и правна защита" в "Национална електрическа компания" ЕАД.

Промените в кабинета са записани като първа точка от дневния ред на парламента за тази седмица. 

Проекторешението предвижда и освобождаването на Симеонов от поста. Валери Симеонов подаде оставка в края на миналата седмица след протести на майките на деца с увреждания, продължили 26 дни.

Все още не е ясно дали Симеонов ще се възползва от правото си да завърне в парламента като редови депутат. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във