Банкеръ Daily

Общество и политика

Официално: Карантината при коронавирус вече ще е 10 дни

Всички близки контактни лица на потвърден случай на COVID-19 подлежат на 10-дневна карантина, считано от последния им контакт със заразеното лице. Това става ясно от най-новата заповед на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, публикувана от Министерството на здравеопазването.

Oт днес е в сила противоепидемична мярка за носенето на маска или друго средство, покриващо носа и устата, на открити обществени места. При струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1.5 м. Изключения са клиентите в местата за хранене и в питейните заведения, спортуващите на открито и закрито, участниците в конгресно-конферентни мероприятия и др. Изключения са и децата до 6-годишна възраст.  

Според здравния инспектор доц. Ангел Кунчев мерките са със сравнително къс хоризонт на изпълнение - до края на ноември. Никой не твърди, че носенето на маска предпазва на 100%, само че всяка една стъпка и мярка, която бъде изпълнявана, намалява риска с повече от 90%, обясни той.

Няма да затваряме държавата, няма да блокираме селища, но ако не го променим няма да можем да спрем стръмната тенденция. Не е лошо да се кара ски и да се ходи на планина - така се укрепва тялото ни, но лошото е, ако цял ден караме ски, слезем в хотела, застанем на 1-2 метра един от друг, пием по едно питие и започнем да пеем, да викаме и тогава рискът се увеличава, предупреди здравният инспектор.

От утре, 23 октомври, намаляваме посещаемостта на дискотеки, пиано-барове, клубове и други нощни заведения с 50%. Ако до сега същите можеха да работят при допускане на един клиент на 1 кв. м. от търговската площ на обекта, от утре изискването ще бъде за 2 кв. м. на човек. Това съобщи министърът на здравеопазването след среща с представители на Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България.

В рамките на срещата бяха дискутирани и други възможни мерки, които да се въведат в нощните заведения. Беше решено през следващата седмица представителите на бранша да обсъдят и предложат на Министерството на здравеопазването ясно разписани и приложими допълнителни мерки.

„Най-важното за бранша и за здравните власти е да запазим здравето на хората, но и да не се стига до сюжета от март месец. По тази причина сме готови на компромиси“, посочи председателят на БАЗ Ричард Алибегов.

„Другото, на което залагаме, е учестеният контрол, който ще бъде осъществяван от съвместни екипи на всички отговорни институции. Това важи както за дискотеките и нощните клубове, така и за градския транспорт, междуградския транспорт и всички обекти с обществено предназначение“, допълни здравният министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във